ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΤΕΓΩΝ ΠΑΡΚΩΝ SUNWIND. Πατήστε στις φωτογραφίες για λεπτομέρειες και αναλυτική σας ενημέρωση.

ΣΤΕΓΗ: Εξασφαλίσαμε δεσμεύσεις από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για φωτοβολταϊκά και net metering

21-01-2015 ΣΤΕΓΗ: Εξασφαλίσαμε δεσμεύσεις από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για φωτοβολταϊκά και net metering

http://www.energypress.gr/news/STEGH:-Exasfalisame-desmeyseis-apo-N.D.-kai-SYRIZA-gia-fwtoboltaika-kai-net-metering

Το Προεδρείο του συνδέσμου ΣΤΕΓΗ και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Κος Μάριος Δράμαλης και ο Αντιπρόεδρος εξ Αθηνών Κος Νίκος Διανόγλου συνάντησαν τον Κο Ασημάκη Παπαγεωργίου και τον Διευθυντή γραφείου του Κο Γιάννη Βασιλείου στο ΥΠΕΚΑ και στην συνέχεια τον βουλευτή Μεσσηνίας Υπεύθυνο τομέα ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ  Κο Θανάση Πετράκο και τον βοηθό του Κο Θεόδωρο Ντόβα σε ξενοδοχειακό χώρο όπου και πήραν τις δεσμεύσεις τους για τους οικιακούς παραγωγούς τους αυτό παραγωγούς  και τους κατασκευαστές του χώρου των φωτοβολταϊκών.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο σύνδεσμος τονίζει τα εξής:

«Άλλη μια φορά ο σύνδεσμος μας ρυθμιστής των εξελίξεων και με μια φωνή μεστή χωρίς φωνασκίες και χωρίς βουλευτές παρατρεχάμενους δίπλα του για το Θεαθήναι στις συναντήσεις του,  διαμορφώνει το πλαίσιο στις σοβαρές συναντήσεις τους με το ΥΠΕΚΑ και με τον ΤΟΜΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ του ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπείται από τον Κο Θανάση Πετράκο.

Ο Σύνδεσμος μας ΣΤΕΓΗ για άλλη μια φορά λοιπόν έκανε το βήμα των γενναίων αποφάσεων και λύσεων σε πολιτικό επίπεδο ανεξαρτήτως των άλλων δικαστικών δρομολογημένων αγωγών μας που ούτως ή άλλως θα κριθούν στα δικαστικά μέγαρα μετά από χρόνια…

Η στρατηγική μας είναι πάντα να είμαστε κόσμιοι συνομιλητές με όλους με λογική και επιχειρηματολογία και η επιδίωξη μας πάντα είναι να είμαστε αποτελεσματικοί όπως όταν με πρωτοβουλία του Προέδρου μας Κου Δράμαλη απέστελλε επιστολή στον Πρωθυπουργό στις 19.3.2014  και τελικά οι περικοπές στους οικιακού έγιναν από το τρίτο τρίμηνο του 2011 και μετά ( αρχικά το σχέδιο νόμου προέβλεπε μειώσεις από το 2009 ) και γλίτωσαν χιλιάδες οικιακοί την μείωση, με την διόρθωση που έγινε τότε στο τελικό νομοσχέδιο.    

Επίσης  μετά από 2 χρόνια προσπαθειών ο Πρόεδρος του συνδέσμου μας ''ΣΤΕΓΗ'' Κος Δράμαλης Μάριος δικαιώθηκε  για τις επίμονες και συνεχείς προσπάθειες του σε συνεργασία με την Διεύθυνση του γραφείου του ΥΠΕΚΑ και τον Κο Βασιλείου με την υπογραφή και θεσμοθέτηση του Net Metering στην χώρα μας έστω και ως πρώτο βήμα θα ξαναδουλέψουν οι επιχειρήσεις θα δοθεί εργασία σε μηχανικούς και συμπολίτες μας να βάλουν φωτοβολταϊκά στο σπίτι τους έως 20kw από τα 10Kw του προηγούμενου προγράμματος και στις επιχειρήσεις έως 50% της ισχύος τους με όριο τα 500kw ως αυτό αυτό παραγωγοί πλέον. Το ΦΕΚ έχει ήδη υπογραφεί και αναμένουμε να πάνε οι συμβάσεις συμψηφισμού και η όλη διαδικασία στις τοπικές ΔΕΔΔΗΕ για να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για τον ενεργειακό συμψηφισμό.

Και αυτά είναι χειροπιαστά αποτελέσματα του συνδέσμου μας ΣΤΕΓΗ κύριοι…

Ένα ακόμα βήμα αποτελεσματικότητας του συνδέσμου μας έγινε στην Αθήνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ που είναι αποτέλεσμα του δικού μας ραντεβού με τον Κο Παπαγεωργίου.

Στα πλαίσια λοιπόν της θεσμικής μας εκπροσώπησης του κλάδου συναντηθήκαμε με τον Υφυπουργό Ασημάκη Παπαγεωργίου παρουσία και του Διευθυντή γραφείου του Κου Βασιλείου Γιάννη και της εκπροσώπου τύπου του ΥΠΕΚΑ στην Αθήνα την Τετάρτη 14.1.2015 στο γραφείο του Υφυπουργού.

Εκεί και μετά από συζήτηση και σκληρή διαπραγμάτευση με τον Υφυπουργό αποκομίσαμε την  δέσμευση του για μείωση της μονομερούς αλλαγής των συμβάσεων των οικιακών έως και 50% ( δηλαδή αν μια μείωση αποζημίωσης οικιακού ήταν 40% με το νέο νομοσχέδιο θα γίνει με νέο νόμο 20% μετά το 2015) μετά τον μηδενισμό του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2015.

Κάποιοι που ασκούν κριτική στον σύνδεσμο μας εκ του ασφαλούς ακούστηκε να λένε πως χαϊδεύουμε τον Υφυπουργό και πως τον ευχαριστήσαμε δημοσίως για το Net metering… απαντούμε σε όλους αυτούς με τα 100 εξώδικα που κατατέθηκαν ήδη κατά της ΔΕΗ και ήμασταν ο πρώτος σύνδεσμος που το έκανε με το καλύτερο δικηγορικό γραφείο της χώρας σε ενεργειακό δίκαιο,τα επόμενα 100 που έρχονται και 200 αγωγές που θα κατατεθούν μαζικά στο πρώτο τρίμηνο του 2015. Διότι άλλο ο δικαστικός μας αγώνας  και άλλο ο πολιτικός μας αγώνας μέσα από πραότητα σοβαρότητα και στρατηγική να επιδιώκεις να πάρεις ότι καλύτερο μπορείς σε πολιτικό επίπεδο και σε ρεαλιστικό επίπεδο από το ΥΠΕΚΑ και από τα άλλα κόμματα.

Σε αυτά τα πλαίσια της λογικής μας και με σοβαρή αντιμετώπιση και από την άλλη πλευρά του ΥΠΕΚΑ ο Υφυπουργός μας ρώτησε τι προτείνουμε για τα οικιακά και γενικά τα φωτοβολταικά σε σχέση με το πρόβλημα της μονομερούς αλλαγής συμβάσεων και προτείναμε την άμεση περικοπή των μειώσεων στο 50% με επιχείρημα τα οικονομικά του ΛΑΓΗΕ έως τον Σεπτέμβριο του 2015 και σταδιακά να επανεξεταστεί το θέμα μέχρι την κατάργηση της μονομερούς αλλαγής σε σχέση με τα οικονομικά του ΛΑΓΗΕ πάντα και την πορεία τους στην τέχνη του εφικτού που πάντα πρεσβεύουμε και στηρίζουμε.

Ο Υφυπουργός μας άκουσε και δέχθηκε το αίτημα μας και στην συνέχεια εξέδωσε την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ  και αυτό δείχνει πως ο σύνδεσμος μας στον πολιτικό αγώνα του εισακούστηκε και η μισή δικαίωση για τον κλάδο των οικιακών επετεύχθη έστω και στο τέλος του 2015 με δέσμευση και ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ την Παρασκεύη 16.1.2015 δύο ημέρες μετά την συνάντηση μας.
Στο θέμα του Net metering ο Υφυπουργός δήλωσε πως μετά  από 1 χρόνο λειτουργίας του θα επανεξετάσουν το δεύτερο βήμα στο Net metering με επέκταση του και στο virtual net metering που ζητήσαμε και αποδέχθηκε να γίνει αργότερα όπως επίσης ο Υφυπουργός αποδέχθηκε και να εξεταστεί τονεκρό σημείο απόσβεσης του ενεργειακού συμψηφισμού να μην ξεπερνάει τα 5 χρόνια που και ο Διευθυντής του γραφείου του Κος Βασιλείου ο οποίος προέρχεται από τον Τραπεζικό χώρο αποδέχθηκε ως απολύτως λογικό και υποσχέθηκαν να μελετήσουν την εφαρμογή του και να δεν ‘’βγαίνουν’’ τα νούμερα να επανέλθουν και να τροποποιηθεί το Net metering σε όρους αγοράς και με ενδεχόμενη ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ προγράμματος επιδότησης για το Net metering αλλά και προγράμματα Τραπεζών για χρηματοδότηση ούτως ώστε η εφαρμογή του να είναι φιλική στον πολίτη και επιχειρηματία και χωρίς άλλες εκπλήξεις σε σταθερό θεσμικό και νομικό περιβάλλον ανάπτυξης του Net metering στην Ελλάδα.

Μετά την συνάντηση μας του ΥΠΕΚΑ στην Αθήνα την Τετάρτη 14.1.2015 στο γραφείο του Υφυπουργού την Παρασκευή 16.1.2015 το γραφείο τύπου του ΥΠΕΚΑ έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση που είναι και η 3Η μεγάλη επιτυχία πολιτικής δέσμευσης από τον σύνδεσμο μας μετά την κίνηση του Πρωθυπουργού για το 3Ο τρίμηνο του 2011 αντί μειώσεις από το 2009 και την θεσμοθέτηση του Net metering από την απελθούσα Βουλή:

Βελτιωμένες αποζημιώσεις για τα οικιακά φωτοβολταϊκά προανήγγειλε ο Μ. Παπαγεωργίου

Η εξυγίανση του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με τα μέτρα που ελήφθησαν τα τελευταία 2,5 χρόνια δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βελτίωση των αποζημιώσεων των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ, με προτεραιότητα στα οικιακά φωτοβολταικά, επισημαίνει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Όπως έχουμε δεσμευτεί, μετά το νοικοκύρεμα που επιτεύχθηκε στις ΑΠΕ και το μηδενισμό του ελλείματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, μέσα στο 2015 θα μελετήσουμε και θα προχωρήσουμε σε όσες βελτιώσεις χρειάζονται από πιθανές στρεβλώσεις, που υπάρχουν ακόμη στο σύστημα αποζημιώσεων των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ. Με συγκεκριμένα στοιχεία και με στόχο πάντα τη βιωσιμότητα του συστήματος θα δοθεί προτεραιότητα στα οικιακά φωτοβολταϊκά, που σύμφωνα με τις προβλέψεις η δυνατότητα διόρθωσης μπορεί να φτάσει έως 50% μέσα στο 2016» τονίζει συγκεκριμένα ο υφυπουργός.

Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις, το άνοιγμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών αν δεν λαμβάνονταν μέτρα θα έφθανε στα 2,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, ενώ οι εκτιμήσεις μετά τις παρεμβάσεις του ΥΠΕΚΑ αναφέρουν ότι το έλλειμμα θα μηδενιστεί εντός του 2015.

Αναφερόμενος στο σύστημα του "net metering" για τα φωτοβολταϊκά που θεσπίστηκε πρόσφατα με υπουργική απόφαση, ο κ. Παπαγεωργίου τονίζει ότι μετά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του και μελέτη των αποτελεσμάτων του, θα γίνει διαβούλευση με την αγορά για περαιτέρω βελτίωση και επέκτασή του και σε άλλες τεχνολογίες με βασικό κριτήριο τις δυνατότητες του συστήματος. Με το "net metering" θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς για την κάλυψη ιδίων αναγκών τους, με συμψηφισμό της παραγόμενης από το φωτοβολταϊκό σύστημα ενέργειας με την καταναλισκόμενη ενέργεια στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του κ. Παπαγεωργίου, κάθε φορά που θα εκδίδεται εκκαθαριστικός λογαριασμός (δηλαδή κάθε τετράμηνο για οικιακές εγκαταστάσεις), θα γίνεται συμψηφισμός εισροής - εκροής ενέργειας. Αν ο αυτοπαραγωγός έχει καταναλώσει περισσότερη ενέργεια από αυτήν που παρήγαγε, θα πληρώνει τη διαφορά. Αν έχει περίσσευμα, αυτό θα μεταφέρεται στο επόμενο τετράμηνο. Η εκκαθάριση θα γίνεται κάθε χρόνο, οπότε αν υπάρχει περίσσευμα δεν θα μεταφέρεται στην επόμενη περίοδο.

Ο υφυπουργός υπογραμμίζει ακόμη στο ΑΠΕ ότι «ενώ κάποιοι τάζουν στους πάντες τα πάντα, το ΥΠΕΚΑ τα τελευταία 2,5 χρόνια λέει την αλήθεια, όσο δύσκολη κι αν είναι. Γιατί μόνο με την αλήθεια διασώθηκε ο κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», και καταλήγει: «Μόνο μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορεί όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να αναβαθμιστεί ο κλάδος, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη των ώριμων τεχνολογιών ΑΠΕ με επαρκή κίνητρα στους επενδυτές προς όφελος ταυτόχρονα και του καταναλωτή. Τώρα πια μιλάμε για νέα ορθολογικά κίνητρα χωρίς περαιτέρω μειώσεις αλλά και με ρεαλιστικές βελτιώσεις χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση και των καταναλωτών. Έτσι άλλωστε θα αποκατασταθεί και η ρευστότητα στην αγορά, που είναι καίριο ζητούμενο».

Όπως όλοι αντιλαμβάνεστε είναι μια πολιτική μας νίκη στη διεκδίκηση του δίκιου μας σε δύσκολες οικονομικά εποχές και το λέμε για να μην θελήσουν να καρπωθούν άλλοι τις επιτυχίες μας αφού είμαστε μόνοι επίσημοι συνομιλητές του ΥΠΕΚΑ και των άλλων κομμάτων του χώρου των οικιακών και κτιριακών παραγωγών με αποτελέσματα.

Την ίδια ημέρα Τετάρτη 14.1.2015 το απόγευμα συναντήσαμε τον Κο Θανάση Πετράκο Βουλευτή και Τομεάρχη ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ στο ξενοδοχείο NOVUS όπου και συναντηθήκαμε και με τον βοηθό του Κο Θεόδωρο Ντόβα και ζητήσαμε αναλυτικά να δεσμευθεί για τα οικιακά φωτοβολταΙκά και το Net metering.

Ο Κος Πετράκος μας ανέλυσε πως θα ξεκινήσει τον διάλογο με όλους τους συνδέσμους φωτοβολταϊκών επί μηδενικής βάσεως και ειδικά για τους οικιακούς μας δήλωσε πως επιδίωξη του θα είναι να αναιρέσει και να μηδενίσει την μονομερή αλλαγή των συμβάσεων μας που μας υπέβαλε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όπως είπε αλλά και να επανεξετάσει και για τους κτιριακούς έως 100Kwp τις δίκαιες αλλαγές που πρέπει να γίνουν και σε μικρομεσαίους αγρότες και μικροεπιχειρηματίες όπως μας είπε.

Όταν ζητήσαμε αναλυτικά από πού θα βγουν και βρεθούν τα κονδύλια για αυτές τις αλλαγές μας δήλωσε περί φορολόγησης της μεγάλης περιουσίας και συμμετοχής σε συστημικές Τράπεζες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από πληρωμές για το φυσικό αέριο και τα έσοδα που μετακινούνται προς εκεί.

Επίσης δεν δεσμεύθηκε με συγκεκριμένα ποσοστά μειώσεων των αλλαγώναλλά μας μίλησε όπως προαναφέραμε για επαναδιαπραγμάτευση με τους φορείς επί μηδενικής βάσεως και επιδίωξη μηδενισμού των μονομερών αλλαγών ειδικά για τους οικιακούς παραγωγούς.

Στο θέμα του Net metering ο Κος Πετράκος μας δήλωσε αρωγός και υποστηρικτής του και μας διαβεβαίωσε για επέκταση του και με virtual net metering για Δήμους και Περιφέρειες αλλά και για δίκαιη μεταχείριση και εφαρμογή του στους μικρούς και μικρομεσαίους και στήριξη του με προγράμματα ΕΣΠΑ και χρηματοδότησης.

Παρακάτω ακολουθεί το δελτίο τύπου που εξέδωσε προς τον σύνδεσμο μας ο Κος Πετράκος του ΣΥΡΙΖΑ.  

Συνάντηση του Υποψήφιου Βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκου με το προεδρείο του συνδέσμου ΣΤΕΓΗ.
Προσοχή μόνο για Έντυπα και Ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης (Site)

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Υπεύθυνου Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου και του Προεδρείου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Παραγωγών Αυτοπαραγωγών Οικιακών Κτιριακών Φωτοβολταϊκών "Στέγη".

Κατά την συνάντηση αυτή ο κος Πετράκος διαβεβαίωσε το προεδρείο του συνδέσμου ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στα φωτοβολταϊκά παραμένουν σταθερές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα επανεξετάσει τις μειώσεις των εγγυημένων τιμών στα μικρά Φ/Β , με κριτήρια:

• Καμία αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ.
• Δίκαιη διευθέτηση του σημερινού αδιεξόδου, ανάλογα με το μέγεθος της εγκατάστασης, το κόστος υλοποίησης και την ενδεχόμενη επιδότηση.
• Ανάληψη μέρους της επιβάρυνσης από τις τράπεζες μέσα από  σημαντική  μείωση  του  επιτοκίου  των  δανείων.
Ιδιαίτερη μέριμνα για τα οικιακά φωτοβολταϊκά και τις μονάδες μέχρι 100 KW ανά ΑΦΜ με στόχο την μηδενική ως ελάχιστη μείωση για αυτά.
• Κατάργηση των επιδοτήσεων στις μονάδες φυσικού αερίου και ακύρωση της απόφασης που αφορούν την σκανδαλώδη μετατροπή των ΣΥΘ σε ΣΥΘΗΑ». 

Τέλος θα ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να προωθήσει την αυτοπαραγωγή και τον ενεργειακό συμψηφισμό για τις μικρές και μεσαίου μεγέθους μονάδες των ΑΠΕσε νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και αγρότες. Ιδίως ως προς το θέμα της αυτοπαραγωγής ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με προτάσεις των φορέων ώστε να προωθηθεί η αυτοπαραγωγή ως ενεργειακή λύση.

Εμείς δεν θα σχολιάσουμε ούτε τις δεσμεύσεις του κυρίου Παπαγεωργίου ούτε του Κου Πετράκου σας εκθέτουμε αντικειμενικά τις απόψεις και θέσεις προεκλογικά και των δύο υπεύθυνων για το μέλλον μας στον χώρο των ΑΠΕ και εσείς θα είστε οι κριτές τους και θα αποφασίσετε τι σας εκφράζει.

Ο σύνδεσμος μας έλαβε ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ και από τα δύο κόμματα υποψήφια για να κυβερνήσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μετά τις 25 Αυγούστου ,εμείς θέλουμε να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που μας εξήγγειλαν και θα συνεχίσουμε με όποια κυβέρνηση και Υπουργό εκλεγεί να είμαστε επίσημοι συνομιλητές πάντα αντικειμενικής και με το μέρος της Πράσινης ενέργειας στην πατρίδα μας με 350 ημέρες ήλιου για τους έλληνες πολίτες με στρατηγική και αποτελέσματαόντας ο πιο αξιόπιστος σύνδεσμος ενωτικός στην Ελλάδα αποτελούμενος από παραγωγούς οικιακούς , παραγωγούς κτιριακούς , κατασκευαστές , μηχανικούς και άλλη μια φορά υποβάλλουμε πρόταση και στον ΗΛΙΟΣ και στο ΠΑΣΥΦΩΣ και στον σύνδεσμο οικιακών ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ να έχουμε μια κοινή εκπροσώπηση και όχι 10 διαφορετικές φωνές αν και η μέχρι σήμερα πορεία και αντιδράσεις αυτών των συνδέσμων δεν έφεραν κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα εμείς πάλι προτείνουμε την φωνή της λογικής και της ενιαίας εκπροσώπησης άλλη μια φορά με δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες.

Σε κάθε περίπτωση καλούμε ξανά όλους τους αυτό παραγωγούς και κατασκευαστές που θα προκύψουν μετά την εφαρμογή του net metering (ενεργειακού συμψηφισμού ) να εγγραφούν στον σύνδεσμο μας καθώς είναι ο μόνος σύνδεσμος που τους εκπροσωπεί σήμερα βάσει απόφασης του ΔΣ του συνδέσμου μας για ενδυνάμωση και στήριξη τους σε όλα τα βήματα τους και άξια εκπροσώπηση τους.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ