ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΤΕΓΩΝ ΠΑΡΚΩΝ SUNWIND. Πατήστε στις φωτογραφίες για λεπτομέρειες και αναλυτική σας ενημέρωση.

Σύνδεσμος "ΣΤΕΓΗ" προς Χατζηδάκη: Η αναθεώρηση των σταθερών τιμών ΑΠΕ τορπιλίζει την πράσινη ανάπτυξη και τους μικροεπενδυτές

10-11-2020 Σύνδεσμος "ΣΤΕΓΗ" προς Χατζηδάκη: Η αναθεώρηση των σταθερών τιμών ΑΠΕ τορπιλίζει την πράσινη ανάπτυξη και τους μικροεπενδυτές

https://energypress.gr/news/syndesmos-stegi-pros-hatzidaki-i-anatheorisi-ton-statheron-timon-ape-torpilizei-tin-prasini

Για «αντιδράσεις και κύμα αμφισβήτησης» από πλευράς επενδυτών στο άκουσμα αλλαγής των συμφωνημένων τιμών (ταρίφες) των ΑΠΕ κάνει λόγο ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Οικιακών Κτιριακών Φωτοβολταϊκών «ΣΤΕΓΗ» σε επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως υπογραμμίζεται στην εν λόγω επιστολή, μια τέτοια απόφαση έρχεται να «ταράξει οικονομικά, πολιτικά και επενδυτικά το αφήγημα για την πράσινη ανάπτυξη».

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η επιστολή αναφέρει τα εξής:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΄΄ΣΤΕΓΗ΄ 

Θεσσαλονίκη 10.11.2020  

Αγαπητέ Κύριε Υπουργέ,

Κατ αρχάς να σας εκφράσουμε τις θερμότερες ευχές μας, για τα δύσκολα καθήκοντα σας και να ευχηθούμε καλή δουλειά και δύναμη και η ηγεσία του ΥΠΕΝ, να μπορέσει να αφουγκραστεί τα προβλήματα και να τα επιλύσει, όπως υποσχέθηκε και προεκλογικά και στον χώρο των Α.Π.Ε..

Ο σύνδεσμος ΣΤΕΓΗ, εκπροσωπεί επάξια όλο τον κλάδο μας παραγωγών , επενδυτών , μελετητών και κατασκευαστών οικιακών και κτιριακών στεγών ,αλλά και αυτοπαραγώγων, μέσω ενεργειακού συμψηφισμού, στα οικιακά και κτιριακά φωτοβολταϊκά από το 2014.

Εκπροσωπούμε όλους τους Έλληνες, που επενδύσαμε στον ελληνικό ήλιο ,στηριζόμενοι στις υποσχέσεις του ελληνικού κράτους ,με τις συμφωνημένες ταρίφες που μας υποσχέθηκαν.

Θεωρώ υποχρέωση μου θεσμικά ως Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Οικιακών Κτιριακών Φωτοβολταϊκών ‘’ΣΤΕΓΗ’’, με 100.000 μέλη μας πανελληνίως, να σας ενημερώσω για τις αντιδράσεις και το κύμα αμφισβήτησης πλέον, που έρχεται να ταράξει οικονομικά ,πολιτικά και επενδυτικά το αφήγημα για την πράσινη ανάπτυξη.  

Έχουμε λοιπόν κύριε Υπουργέ ,μεγάλο κύμα αντιδράσεων από μέλη μας, παραγωγούς, φορείς, εταιρείες και επενδυτές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ,που έχουν προκαλέσει οι χειρισμοί ,ως προς το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού (ΕΛΑΠΕ) που αποζημιώνει τα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στα φωτοβολταικα πάρκα.

Σε μια περίοδο κατά την οποία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση διακηρύττουν, ως πρώτο πυλώνα της στρατηγικής για την ανάκαμψη της οικονομίας, την «πράσινη» ανάπτυξη, οι δημοσιογραφικές διαρροές  μόνο σε κάτι τέτοιο δεν οδηγούν.

Έχουμε Υπουργέ ,  εκατοντάδες τηλεφωνήματα από παραγωγούς οικιακούς και μη και από τους χιλιάδες μικροεπενδυτές των φωτοβολταϊκών, οι οποίοι απευθύνονται σε εμάς και μεταφέρουν τη δυσαρέσκεια τους ,για τις πιθανολογούμενες αλλαγές και έκτακτες εισφορές, στα υπάρχοντα φωτοβολταϊκά έργα τους, αλλά  και όποιες αλλαγές ακούγονται σε νέα έργα, που υλοποιούνται η που κατατίθενται εντός του 2020 και 2021, σε έργα  500kw , αλλά και στις ενεργειακές κοινότητες 1-18MW , που αφορούν μικρομεσαίους επενδυτές ,αλλά και τοπικούς φορείς και πολίτες, που επενδύουν την πράσινη ενέργεια και ειδικά και στις περιοχές απολιγνιτοποίησης Φλώρινα και Κοζάνη.

Εκπεφρασμένη είναι επίσης η ανησυχία του τραπεζικού τομέα, όχι μόνον για τη βιωσιμότητα υφιστάμενων δανείων, όσο και κυρίως για τους όρους υπό τους οποίους μπορούν πλέον να χρηματοδοτήσουν καινούργια Project με τις φημολογίες των αλλαγών.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω , πως προσωπικά στήριξα και στηρίζω τόσο το αφήγημα του Πρωθυπουργού μας για την πράσινη ανάπτυξη ,όσο το δικό σας για την τεράστια δουλειά που κάνετε συνολικά στην ενέργεια , αλλά πρέπει να επισημάνω πως όλο το θετικό αφήγημα ,εάν επαληθευτούν οι προθέσεις του υπουργείου που διαρρέουν δημοσιογραφικά , θα έχουν ως αποτέλεσμα την δυσαρέσκειας μεγάλης μερίδας του κόσμου ,όχι μόνο μεγάλο επενδυτών, αλλά και των οικιακών και μικροεπενδυτών ,που αριθμούν σε εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου και ήδη έχουν υποστεί στο παρελθόν ένα κούρεμα τιμών, με το new deal, στις συμβάσεις τους μονομερώς.

Υπάρχει επίσης μεγάλη δυσαρέσκεια και κλίμα ανησυχίας μεγάλο, σε όλους όσους θέλουν να επενδύσουν ξανά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,   μικρούς ,μεσαίου και μεγάλους μεγέθους επενδυτές και δυστυχώς, αν έχουμε νέο κούρεμα τιμών ,το επενδυτικό κόστος θα είναι τεράστιο και θα έχουμε και θέμα αξιοπιστίας των επενδύσεων και της  πράσινης ανάπτυξης συνολικά.

Ευελπιστούμε πως οι όποιες αλλαγές ανακοινωθούν, θα γίνουν με προστασία των οικιακών κτιριακών φωτοβολταϊκών, αλλά και των μικροεπενδυτών στα 500kw και ενεργειακών κοινοτήτων από 1-18MW , με κοινωνικό πρόσημο και ειδικά στις περιοχές Φλώρινας και Κοζάνης όπου θα υπάρξει και το πλάνο της απολιγνιτοποίησης τους έως το 2028.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ