ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΤΕΓΩΝ ΠΑΡΚΩΝ SUNWIND. Πατήστε στις φωτογραφίες για λεπτομέρειες και αναλυτική σας ενημέρωση.

Δράμαλης: Οι προτάσεις του Συνδέσμου "Στέγη" για το θεσμικό πλαίσιο εγκατάστασης μονάδων ΑΠΕ

20-10-2018 Δράμαλης: Οι προτάσεις του Συνδέσμου "Στέγη" για το θεσμικό πλαίσιο εγκατάστασης μονάδων ΑΠΕ

https://energypress.gr/news/dramalis-oi-protaseis-toy-syndesmoy-stegi-gia-thesmiko-plaisio-egkatastasis-monadon-ape

 

Δράμαλης: Οι προτάσεις του Συνδέσμου "Στέγη" για το θεσμικό πλαίσιο εγκατάστασης μονάδων ΑΠΕ

18 10 2018 | 15:35

Επιστολή προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Παραγωγών Αυτοπαραγωγών Φωτοβολταϊκών "Στέγη", κοινοποιώντας στην Αρχή τις παρατηρήσεις του και τις προτάσεις του για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου εγκατάστασης μονάδων ΑΠΕ από αυτoπαραγωγούς με ενεργειακό και εικονικό συμψηφισμό ενέργειας, στα πλαίσια σχετικής Δημόσιας Διαβούλευσης της ΡΑΕ.   

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του Συνδέσμου προς την ΡΑΕ

Αγαπητοί κύριοι ,

Ο Σύνδεσμος ‘’ΣΤΕΓΗ’’ συμμετέχοντας στην διαβούλευση για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου εγκατάστασης μονάδων ΑΠΕ από αυτoπαραγωγούς με ενεργειακό και εικονικό συμψηφισμό ενέργειας ως ο μόνος Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αυτoπαραγωγών στην Ελλάδα σας καταθέτουμε συνολικά τις προτάσεις μας, τόσο για τον ενεργειακό συμψηφισμό που ο σύνδεσμος μας πρότεινε στο Υπουργείο το 2014 και έγινε το ΦΕΚ , όσο και για τις ενεργειακές κοινότητες (ΠΡΟΤΑΣΗ 1η)  , αλλά και καταθέτουμε τις προτάσεις μας πλήρως για το μοντέλο ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Ελλάδα (ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 2Η έως 6Η).

''ΣΤΕΓΗ''MARKETINGΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΗΜΑΤΑΣΗΜΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΝΟΜΩΝ.JPG

ΠΡΟΤΑΣΗ 1η  ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ NET METERING

Ζητούμε την πλήρη απελευθέρωση  του Net Metering με 100% κάλυψη ιδιωτών επιχειρήσεων και ξενοδοχείων ενεργειακών κοινοτήτων από Φωτοβολταϊκά και Α.Π.Ε. μέσω ενεργειακού συμψηφισμού και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και όχι μόνο το 50% της συμφωνηθείσας ισχύος με την Δ.Ε.Η.

Έχουμε την δυνατότητα ως Ελλάδα στην ηλιόλουστη χώρα μας η πολιτική ηγεσία να λάβει γενναίες αποφάσεις αυτονόμησης της πατρίδας μας, με την άμεση εφαρμογή του Net metering χωρίς όριο ισχύος και για ιδιώτες και για επιχειρήσεις και για το ελληνικό Δημόσιο, Δήμους, Περιφέρειες με ελκυστικά προγράμματα χρηματοδότησης αλλά και επιδότησης από το ΕΣΠΑ για όλους τους Έλληνες καταναλωτές, καθώς και ιδιώτες ,για την σταδιακή απεξάρτηση της χώρας μας από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα ορυκτά καύσιμα, με έμφαση άμεσα στην παραγωγή ενέργειας από τις Α.Π.Ε. ,όπου η Ελλάδα μας και ηλιοφάνεια διαθέτει 350 ημέρες ετησίως αλλά και ανέμους και αποθέματα Βιομάζας.

Είναι απορίας άξιο γιατί η χώρα μας δεν έχει ήδη κάνει αυτή την στροφή στις Α.Π.Ε. την ώρα που η Γερμανία έχει αποφασίσει να κλείσει τα πυρηνικά εργοστάσια της επενδύει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από Α.Π.Ε. ενώ έχει το 1/10 της ηλιοφάνειας της χώρας μας.

ΠΡΟΤΑΣΗ 2η  ΙΔΡΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ Α.Π.Ε.  Ε.Τ.Α.Π.Ε.

Πρόταση  για ίδρυση Ενεργειακής Τράπεζας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας , Ε.Τ.Α.Π.Ε. στην Ελλάδα με αποθέματα ενέργειας από φωτοβολταικά που θα μπορούμε να εξάγουμε σε όλη την Ευρώπη αλλά και από άλλες Α.Π.Ε. με πρόγραμμα χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ με συγκεκριμένο σχεδιασμό και ωρίμανση του έργου.

lekana_4

Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ,σε ένα γενικότερο πλαίσιο, η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει απίστευτες δυνατότητες για ηλιακή και αιολική ενέργεια, και για γεωθερμία. Η Ελλάδα θα μπορούσε καταστεί η μονάδα παραγωγής ενέργειας της Ευρώπης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για ολόκληρη την Ευρώπη. Επίσης είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να προωθήσει περαιτέρω την επιστήμη και την τεχνολογία στις Α.Π.Ε. εξειδικεύοντας σπουδές Μηχανικών Α.Π.Ε. που πιστεύω είναι μια καλή στρατηγική την οποία θα πρέπει να υιοθετήσει και η χώρα μας.

Όλες οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να διαμορφώσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις Α.Π.Ε., ένα πλαίσιο πολιτικής για την υλοποίησή τους. Η ελληνική κυβέρνηση, θα έπρεπε ήδη να το κάνει αυτό. Το υφιστάμενο οικονομικό μοντέλο μπορεί να παράγει πλούτο, αλλά ο τρόπος που το κάνει δεν είναι ούτε δίκαιος, ούτε περιβαλλοντικά βιώσιμος. Άρα χρειαζόμαστε ένα νέο οικονομικό μοντέλο.

 20s19fot-thumb-large

Η ΕΕ στηρίζει τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα

Την ανάγκη αύξησης της χρήσης τεχνολογιών «πράσινης» ενέργειας, επιβεβαίωσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην προώθηση σχεδίων για την εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα κράτη της Μεσογείου. Ο Επίτροπος Αρίας Κανέτε τόνισε πως τα κράτη μέλη πρέπει να επιτύχουν συγκεκριμένο μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ενώ επεσήμανε πως ο προϋπολογισμός της ΕΕ στηρίζει τις σχετικές επενδύσεις, μεταξύ άλλων και σε κράτη μέλη όπως η Ελλάδα, μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών μηχανισμών.

Επιπλέον, ο προϋπολογισμός της ΕΕ στηρίζει τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μεταξύ άλλων και σε κράτη μέλη όπως η Ελλάδα, μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών μηχανισμών. Στους μηχανισμούς αυτούς περιλαμβάνονται τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία για την περίοδο 2014-2020, η πρόκληση «Ασφαλής, καθαρή και αποδοτική ενέργεια» στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020» (μεταξύ άλλων, για αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η παλιρροιακή ενέργεια και η πλωτή αιολική ενέργεια), καθώς και ταμεία, όπως το Ταμείο Marguerite και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρέχει χρηματοδότηση σε όλα τα κράτη μέλη για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας και τη δημιουργία δικτύων. Η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων ενισχύει την ικανότητα της ΕΤΕπ να αναλαμβάνει τον κίνδυνο για τη στήριξη αναδυόμενων τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταξύ άλλων στα οικονομικά ασθενέστερα κράτη μέλη.

ΠΡΟΤΑΣΗ 3η  ΙΔΡΥΣΗ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

Tην ίδρυση των Πράσινων Νησιών όπως η Τήλος με 100% κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους από Α.Π.Ε. και κίνηση αποκλειστικά με ηλεκτρικά οχήματα

tilos  http://eugromotor.com/upImgFile/2011610173929869.jpg

Είναι καταστροφικό για τον τουρισμό μας να έχουμε και άλλα black out όπως της Σαντορίνης στα πανέμορφα νησιά μας που λειτουργούν με απαρχαιωμένους πετρελαιοκινητήρες μολύνοντας το περιβάλλον και να μην έχουν δια νόμου απαγορευτεί πλέον αφού και ακατάλληλοι τεχνικά είναι και απαρχαιωμένοι, μολύνουν το περιβάλλον ,πληρώνουμε τεράστια ποσά προστίμων για την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα την ώρα που μπορούμε να γεμίσουμε με φωτοβολταικά και άλλες μορφές ΑΠΕ τα νησιά μας και να έχουμε δωρεάν ενέργεια από τον ήλιο μας χωρίς καμία διακοπή ρεύματος ξανά με πολλές ανεξάρτητες παροχές διάσπαρτες που θα εξομαλύνουν και το φορτίο του δικτύου και με δωρεάν ψύξη και θέρμανση με αντλίες θερμότητας και δωρεάν μετακινήσεις των πολιτών με ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μηδενική ρύπανση του περιβάλλοντος καθιστώντας τα νησιά μας πρότυπα γαλάζια και πράσινα νησιά.

Αυτό είναι το μοντέλο ανάπτυξης που ο δικός μας σύνδεσμος έχει να προτείνει στην ΡΑΕ και στο ΥΠΕΚΑ αλλά και στις ηγεσίες των κομμάτων, χωρίς κανένα σημείο ρομαντισμού ή αεροβασίας αλλά με τεχνικά άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις και την σταδιακή απεξάρτηση μας άμεσα από τους υδρογονάνθρακες το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο , δίνοντας την δυνατότητα και στους πολίτες αυτής της χώρας και στις επιχειρήσεις να μπορέσουν να πουν πως η χώρα τους και η πολιτική της ηγεσία έπραξε το αυτονόητο για την χώρα πέρα από άλλα συμφέροντα που αντιλαμβανόμαστε πλήρως πως θα θιγούν με αυτή την στροφή της χώρας μας στις Α.Π.Ε. αλλά που είναι αυτονόητο πλέον πως πρέπει και είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει άμεσα και για την ενεργειακή μας αυτονομία αλλά και για το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενεών αφού ήδη η κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος έχει επιδεινωθεί τραγικά με 2 βαθμούς αύξηση της μέσο σταθμικής θερμοκρασίας του πλανήτη.

Ζητούμε λοιπόν της εφαρμογή του αυτονόητου άμεσα για το καλό των πολιτών και επιχειρήσεων αυτής της χώρας που έχει ενέργεια δοσμένη απλόχερα από την θέση της στον γεωπολιτικό χάρτη και πρέπει επιτέλους να την αξιοποιήσει και είναι οι Α.Π.Ε.

Στις 18 Μαΐου 2017 εγκρίθηκε δήλωση σχετικά με την καθαρή ενέργεια για τα νησιά της ΕΕ. Τα νησιά αντιμετωπίζουν υψηλό ενεργειακό κόστος και προκλήσεις όσον αφορά την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Η πρωτοβουλία για καθαρή ενέργεια για τα νησιά της ΕΕ, θα στηρίξει τα νησιά κατά τη μετάβασή τους προς την καθαρή ενέργεια.

Τα νησιά μας μπορεί να είναι η αρχή και η πειραματική μας πρακτική μέχρι το αρχικό μοντέλο και αποτέλεσμα να είναι ικανό να εφαρμοστεί σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα.

ΠΡΟΤΑΣΗ 4η  ΙΔΡΥΣΗ ESCO ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΥ

http://www.zeb.gr/images/esco2.jpg

Στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι το απαραίτητο βήμα για κάθε εταιρία ή ιδιώτη . Με τις κατάλληλες παρεμβάσεις στο κτήριο και τον εξοπλισμό μπορεί να επιτευχθεί σημαντική μείωση των ενεργειακών δαπανών. Η ESCO Energy Services Company στα ελληνικά E.E.Y. είναι μία Επιχείρηση Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ), που λειτουργεί σε συνεργασία με τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την ανάπτυξη προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας. Η EEY μπορεί να σχεδιάσει, κατασκευάσει, να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και να αναλάβει την συντήρηση και την λειτουργία επεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας για οικιακά, εμπορικά και βιομηχανικά κτήρια. Παραδίδει βέλτιστες λύσεις για όλες τις προδιαγραφές, από τα μικρά οικιακά συστήματα μέχρι μεγάλα εμπορικών και βιομηχανικών χρήσεων, χρησιμοποιώντας συνήθως την τεχνολογία συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (CHP). Οι λύσεις είναι κατάλληλες τόσο για νέες κατασκευές και ανακαινισμένα κτήρια.

3. Ενεργειακές Υπηρεσίες

Οι υπηρεσίες μιας  ESCO περιλαμβάνουν:

- Την ανάπτυξη, το σχεδιασμό, και την μέριμνα για τη χρηματοδότηση έργων ενεργειακής απόδοσης            

- Την εγκατάσταση και την συντήρηση του εξοπλισμού που απαιτείται για τα έργα ενεργειακής απόδοσης                                                                                                       - Την μέτρηση, την παρακολούθηση και την επαλήθευση της εξοικονομούμενης ενέργειας

- Την ανάληψη του ρίσκου ότι η επέμβαση θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση της ενέργειας που προβλέπεται

Οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται στο κόστος του έργου και εξοφλούνται μέσω της εξοικονόμησης που επιτυγχάνεται.

4. Πλεονεκτήματα ενός έργου μέσω ΕΕΥ

Λειτουργικά πλεονεκτήματα:

• Ασφαλής, αξιόπιστη, ελεγχόμενη θέρμανση
• Βελτιωμένη αποδοτικότητα
• Υψηλότερα επίπεδα άνεσης
• Αξιόπιστη παροχή θερμότητας
• Μεγαλύτερος χρόνος ζωής του κτιρίου

Περιβαλλοντικά οφέλη:

• Χαμηλές εκπομπές CO2
• Μειωμένη χρήση θερμότητας
• Μειωμένη χρήση των πρωτογενών καυσίμων

Οικονομικά οφέλη:
• Μείωση του κόστους θέρμανσης
• Μειωμένο κόστος λειτουργίας και συντήρησης
• Ευελιξία στον τρόπο πληρωμής
• Μείωση των επενδύσεων σε επιμέρους εξοπλισμούς
• Χρηματοδότηση από τρίτους
• Ηλεκτρική ενέργεια χαμηλού κόστους αν γίνει εφαρμογή Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού κ΄ Θερμότητας (CHP)

Προτάσεις μέσω ESCO και για λύσεις αντικατάστασης του οδοφωτισμού του οδικού δικτύου όλης της χώρας με νέους λαμπτήρες LED με τηλεχειρισμό και αυτοματισμούς  με την μέθοδο των ESCO με ανάληψη του ρίσκου από ιδιώτες αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας κτιρίων ιδιωτικών και δημοσίων με την ίδια μέθοδο.

ODOFOTISMOSjpg

 Η ESCO θα αναλαμβάνει με 100% χρηματοδότηση της εταιρείας :

-  Την προμήθεια και αντικατάσταση του ενεργοβορου  οδικού φωτισμού με έξυπνα φωτιστικά     

- Την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος Τήλε-διαχείρισης οδικού φωτισμού

- Την 10-15 έτη συντήρηση του δικτύου οδικού φωτισμού

Μετά την αντικατάσταση  η ESCO θα εγγυάται :

Την συμμόρφωση με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές φωτισμού ανά κάθε τύπου δρόμο

Την διατήρηση της χρωματικής απόδοσης (εφόσον το επιθυμεί ο φορέας)

H αποπληρωμή του έργου γίνεται από την εξοικονόμηση ενέργειας , αφήνοντας οικονομικό κέρδος στον φορέα από την πρώτη ημέρα της υλοποίησης   

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

 • Μηδενικό Αρχικό Κεφάλαιο και Ρίσκο για τον Φορέα (Δήμος ή περιφέρεια )  
 • Κέρδος του φορέα  από την εξοικονόμηση ενέργειας για όλη την διάρκεια της σύμβασης
 • Δημιουργία θετικών ταμειακών ροών
 • Κέρδος από οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση της ταρίφας της ΔΕΗ που θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση του κέρδος της επιχείρησης
 • Μείωση του αποτυπώματος CO2 του Φορέα
 • 100% Κέρδος από την εξοικονόμηση ενέργειας μετά τα χρόνια απόσβεσης και για το υπόλοιπο προσδόκιμο
 • Αναβάθμιση υποδομών δικτύου οδικού φωτισμού
 • Απελευθέρωση ανθρώπινου δυναμικού του φορέα που απασχολείται σήμερα με την συντήρηση του οδικού φωτισμού

ΠΡΟΤΑΣΗ 5η  ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΒΙΟΜΑΖΑΣ

Thailand 5MW-1

 

Πλεονεκτήματα

 1. Η καύση της βιομάζας έχει μηδενικό ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα (CO2) δεν συνεισφέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου - επειδή οι ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που απελευθερώνονται κατά την καύση της βιομάζας δεσμεύονται πάλι από τα φυτά για τη δημιουργία της βιομάζας.

 2. Η μηδαμινή ύπαρξη του θείου στη βιομάζα συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του θείου (SO2) που είναι υπεύθυνο για την όξινη βροχή.

 3. Εφόσον η βιομάζα είναι εγχώρια πηγή ενέργειας, η αξιοποίησή της σε ενέργεια συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα και βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, στην εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και στην εξοικονόμηση του συναλλάγματος.

 4. Η ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας σε μια περιοχή, αυξάνει την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές με τη χρήση εναλλακτικών καλλιεργειών (διάφορα είδη ελαιοκράμβης, σόργο, καλάμι, κενάφ) τη δημιουργία εναλλακτικών αγορών για τις παραδοσιακές καλλιέργειες (ηλίανθος κ.ά.), και τη συγκράτηση του πληθυσμού στις εστίες τους, συμβάλλοντας έτσι στη κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Μελέτες έχουν δείξει ότι η παραγωγή υγρών βιοκαυσίμων έχει θετικά αποτελέσματα στον τομέα της απασχόλησης τόσο στον αγροτικό όσο και στο βιομηχανικό χώρο.

 5. Είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Η αεριοποίηση είναι ένας ορθός περιβαλλοντικά τρόπος για τη μετατροπή σε ενέργεια οποιουδήποτε υλικού, το οποίο έχει ως βάση τον άνθρακα, όπως το κάρβουνο, τα παραπροϊόντα διυλιστηρίων, τη βιομάζα ή ακόμα και τα απορρίμματα , τα οφέλη διακρίνονται σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά.

Η Αεριοποίηση της βιομάζας έχει μηδενικό ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και δεν συνεισφέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου επειδή τα προϊόντα της Αεριοποίησης  είναι διοξείδιο του άνθρακα και νερό και το διοξείδιο του άνθρακα δεσμεύεται πάλι από τα φυτά για την δημιουργεί της βιομάζας.

Επίσης η μηδαμινή ύπαρξη του θείου στη βιομάζα συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του θειου (SO2) που είναι υπεύθυνο για την όξινη βροχή.

Η ανάκτηση ενέργειας από την αξιοποίηση των υπολειμμάτων, που είναι μια εγχώρια πηγή ενέργειας, συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα, κυρίως του πετρελαίου, και την κάλυψη ενός μέρους του ενεργειακού εφοδιασμού του κράτους.                                                                                        

Επίσης, η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση συναλλάγματος.

Τα οικονομικά οφέλη είναι άμεσα και έμμεσα.                                                              

 Έμμεσα γιατί η αξιοποίηση της βιομάζας σε μια περιοχή αυξάνει την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές καθώς δημιουργεί εναλλακτική αγορά, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και την συγκράτηση του πληθυσμού στις εστίες τους.                                                                                                                           

Στα άμεσα οφέλη είναι :                                                                                                  

α) το οικονομικό όφελος από την χρήση της βιομάζας και β) το εισόδημα από την πώληση των υπολειμμάτων που αυξάνει, έτσι συνολικά το εισόδημα από τις αντίστοιχες καλλιέργειες.

Πέραν όλων των προαναφερθέντων μπορούμε συνοπτικά να αναφέρουμε ειδικότερα τα ακόλουθα που επιπρόσθετα θεμελιώνουν τις προοπτικές βιωσιμότητας της μονάδας, όπως:

- Την ύπαρξη πρώτης ύλης (συμβάσεις με παραγωγούς και αγροτικούς συνεταιρισμούς της ευρύτερης περιοχής για ενεργειακές καλλιέργειες , την αξιοποίηση των αγροτικών και δασικών υπολειμμάτων κα ) που υπερκαλύπτει το σύνολο της δυναμικότητας της μονάδας.

- Την προνομιακή θέση εγκατάστασης της επιχείρησης.

- Την ωριμότητα της πρότασης και το ταχύ της υλοποίησης  που δείχνει την αποφασιστικότητα και σιγουριά του φορέα.

ΠΡΟΤΑΣΗ 6η  ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΒΑΣΕΩΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΑΣ

Να ξεκινήσετε τον διάλογο επί μηδενικής βάσεως την συζήτηση επανόρθωσης της αδικίας που υπεστήκαμε οι έχοντες φωτοβολταικά πάρκα και ειδικά οικιακά με την αντισυνταγματική αλλαγή μονομερώς των συμβάσεων μας με μειώσεις έως και 42% των εγγυημένων τιμών μας , συζήτηση ορθολογική και ρεαλιστική και ειδικά για τους οικιακούς με επιδίωξη σας  να αναιρέσετε και να μηδενίσετε την μονομερή αλλαγή των συμβάσεων μας που μας υπέβαλε η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με υπουργό τον Ασημάκη Παπαγεωργίου παλαιότερα αλλά και να επανεξετάσετε και για τους κτιριακούς έως 100 Kwp τις δίκαιες αλλαγές που πρέπει να γίνουν και σε μικρομεσαίους αγρότες και μικροεπιχειρηματίες για επαναδιαπραγμάτευση με τους φορείς επί μηδενικής βάσεως και επιδίωξη μηδενισμού των μονομερών αλλαγών ειδικά για τους οικιακούς παραγωγούς οι οποίοι δεν είναι επιχειρηματίες και εμπιστεύτηκαν το ελληνικό κράτος και ήλιο και επένδυσαν από το υστέρημα τους.    

Ευελπιστούμε σε στενή συνεργασία με λογική και ρεαλιστικές λύσεις σε όλα όσα προτείνουμε και αναμένουμε αποφάσεις σας.

Με εκτίμηση

Πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου ‘’ΣΤΕΓΗΣ’’

ΜΑΡΙΟΣ ΔΡΑΜΑΛΗΣ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ