ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΤΕΓΩΝ ΠΑΡΚΩΝ SUNWIND. Πατήστε στις φωτογραφίες για λεπτομέρειες και αναλυτική σας ενημέρωση.

19-2-2015 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΥΠΑΠΕΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ Κο ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟ , ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ ΓΙΑ TO NET METERING ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ

19-02-2015 19-2-2015 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΥΠΑΠΕΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ Κο ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟ , ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ ΓΙΑ TO NET METERING ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ

Το Προεδρείο του συνδέσμου μας και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος μας Κος Μάριος Δράμαλης σε τηλεφωνική επαφή που είχε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Κο Θανάση Πετράκο  πρώην τομεάρχη ενέργειας δεσμεύτηκε ο Κος Πετράκος για συνάντηση του συνδέσμου μας με τον υπουργό  Κο Παναγιώτη Λαφαζάνη παρουσία του την εβδομάδα μετά την καθαρή Δευτέρα.

Θυμίζουμε το δελτίο τύπου που μας απέστειλε προεκλογικά ο Κος Πετράκος μετά από συνάντηση μας στην Αθήνα ,δεσμεύσεις που αναμένουμε να γίνουν πράξη  για τα οικιακά φωτοβολταΙκά και το Netmetering.

Από αριστερά ο βουλευτής και Τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Κος Πετράκος Θανάσης , ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου ‘’ΣΤΕΓΗ’’ Κος Δράμαλης Μάριος και δεξιά ο Αντιπρόεδρος από την Αθήνα ‘’ΣΤΕΓΗΣ’’ Κος Διανόγλου Νίκος.

Παρακάτω ακολουθεί το δελτίο τύπου που εξέδωσε προς τον σύνδεσμο μας ο Κος Πετράκος του ΣΥΡΙΖΑ.   

 

ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Γραφεία :ΚΑΛΑΜΑΤΑ Ιατροπούλου & Δαγρέ 2 Τ.Κ 24100

Τηλ: 2721087191, fax : 2721087191

email: thanasispetrakos@gmail.com, th.petrakos@parliamnet.gr

20 /01/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση του Υποψήφιου Βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκου με το προεδρείο του συνδέσμου ΣΤΕΓΗ.

Προσοχή μόνο για Έντυπα και Ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης (Site)

 

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Υπεύθυνου Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου και του Προεδρείου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Παραγωγών Αυτοπαραγωγών Οικιακών Κτιριακών Φωτοβολταϊκών "Στέγη".

Κατά την συνάντηση αυτή ο κος Πετράκος διαβεβαίωσε το προεδρείο του συνδέσμου ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στα φωτοβολταϊκά παραμένουν σταθερές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα επανεξετάσει τις μειώσεις των εγγυημένων τιμών στα μικρά Φ/Β , με κριτήρια:

·         Καμία αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ.

·         Δίκαιη διευθέτηση του σημερινού αδιεξόδου, ανάλογα με το μέγεθος της εγκατάστασης, το κόστος υλοποίησης και την ενδεχόμενη επιδότηση.

·         Ανάληψη μέρους της επιβάρυνσης από τις τράπεζες μέσα από  σημαντική  μείωση  του  επιτοκίου  των  δανείων.

·         Ιδιαίτερη μέριμνα για τα οικιακά φωτοβολταϊκά και τις μονάδες μέχρι 100 KW ανά ΑΦΜ με στόχο την μηδενική ως ελάχιστη μείωση για αυτά.

·         Κατάργηση των επιδοτήσεων στις μονάδες φυσικού αερίου και ακύρωση της απόφασης που αφορούν την σκανδαλώδη μετατροπή των ΣΥΘ σε ΣΥΘΗΑ». 

Τέλος θα ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να προωθήσει την αυτοπαραγωγή και τον ενεργειακό συμψηφισμό για τις μικρές και μεσαίου μεγέθους μονάδες των ΑΠΕ σε νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και αγρότες. Ιδίως ως προς το θέμα της αυτοπαραγωγής ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με προτάσεις των φορέων ώστε να προωθηθεί η αυτοπαραγωγή ως ενεργειακή λύση

Το Γραφείο Τύπου

Ο σύνδεσμος μας και τα μέλη του αναμένουν να τηρήσει το κυβερνών πλέον κόμμα τις δεσμεύσεις του και να προχωρήσει στα γενναία βήματα που προτείναμε με επιστολή μας που πήγε και στο ΥΠΕΠΑΝ και στο πρωθυπουργικό γραφείο και θυμίζουμε στο κομμάτι των όσων ζητούμε από τον νέο υπουργό:

ΖΗΤΟΥΜΕ

1. Την αναστολή και κατάργηση των αποφάσεων νέας τιμολογιακής πολιτικής του Υφυπουργού Κου Ασημάκη Παπαγεωργίου και την απόσυρση τουνομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Ρυθμίσεις για την εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού του άρθρου 40 Ν.2773/1999 και λοιπές διατάξεις για τα οικιακά και την άμεση έναρξη διαλόγου με τη συμμετοχή μας για εύρεση λύσης βιώσιμης και αναπτυξιακής στο ζήτημα χωρίς να ακουμπήσουν την μικρομεσαία ελληνική οικογένεια που επένδυσε σε οικιακά φωτοβολταϊκα και η μετάβαση σε επιδοτούμενο σύστημα netmeteringκαι για την ελληνική οικογένεια και για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

2. Πολιτικός μας στόχος χωρίς καμία πολική μας ένταξη σε κανένα κόμμα είναι ο παραγόμενος από την ενέργεια των ΑΠΕ πλούτος στη χώρα μας, να μείνει στη χώρα, να μοιράζεται σε όσους περισσότερους γίνεται και όχι να περνάει στις τσέπες λίγων μεταφέροντάς τον στο εξωτερικό.

3. Τονίζουμε ότι μέσα στην κρίση και με καθημερινές μειώσεις των Οικογενειακών εισοδημάτων από διάφορες οριζόντιες και κάθετες περικοπές, η απόφαση του Υφυπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης ακυρώνει την προσδοκία Δεκάδων χιλιάδων Οικογενειών για ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος τους μέσω παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας στην στέγη τους, μεταφέροντας αυτά τα εισοδήματα στις τσέπες λίγων και μη εχόντων σχέση με τις Α.Π.Ε., εισοδήματα που προέρχονται από την χρήση Α ‘ύλης (Ήλιος) που ανήκει σε όλους τους έλληνες.

4.Επιδιώκουμε να πετύχουμε την συναίνεση της πολιτείας στην ανεξαρτητοποίηση του κλάδου των «Οικιακών – Κτιριακών  Φωτοβολταϊκών», ώστε να χαραχθεί μια νέα σταθερή και μακροπρόθεσμη πολιτική ανάπτυξης του κλάδου, προς όφελος της κοινωνίας και των χιλιάδων εργαζομένων στο χώρο μας και με την σωστή εφαρμογή του Netmeteringκαι του Virtualnetmetering. Συνεχίζουμε επίσημα και ανεπίσημα τις ενημερωτικές και διεκδικητικές επαφές μας με το σύνολο της Πολιτικής Ηγεσίας του Τόπου, με σκοπό την άσκηση πιέσεων προς την κυβέρνηση για την αλλαγή πολιτικής στον τομέα μας. Διαπιστώνουμε, συνεχώς, έλλειψη πραγματικής ενημέρωσης και μεροληπτική πληροφόρηση των πολιτών για τα ευεργετικά αποτελέσματα του κλάδου των «Οικιακών – Κτιριακών  Φωτοβολταϊκών». Ετοιμάσαμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική θέσεων και εργαλείων υλοποίησης τους γα τον χώρο και ελπίζουμε, οργανωμένα και σταθερά, σύντομα να πετύχουμε διάλογο με την κυβέρνηση σε νέο πλαίσιο.

 

5.Να καταργηθούν άμεσα τα FastTruckκαι τα ΜWattτων «ξένων επενδυτών» , την ίδια ώρα που ακυρώνει την επαγγελματική απασχόληση δεκάδων χιλιάδων νέων ελλήνων και ακυρώνει την προσδοκία Δεκάδων χιλιάδων Ελληνικών Οικογενειών για μικρή στήριξη του Οικογενειακού προϋπολογισμού προσπαθεί να αδειοδοτήσει 200MWετησίως χωρίς κανένα σχέδιο χρηματοδότησης τους(αντιστοιχούν σε 20.000 οικιακά Φ/Β)επιβαρύνοντας και άλλο τον ΛΑΓΗΕ.

Υπενθυμίζουμε λοιπόν ότι οι μεγάλες μονάδες Φ/Β:

  1. Δεν δημιουργούν σχεδόν ούτε μια θέση εργασίας κατά την λειτουργία τους (ούτε φύλακες δεν απασχολούνται!!!)
  2. Τα υλικά κατασκευής τους είναι κατά 95% εισαγόμενα
  3. Δεν δίνουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή εγκατάστασης.
  4. Δημιουργούν προβλήματα και ανισορροπίες στο Δίκτυο της Δ.Ε.Η.
  5. Τα κέρδη πηγαίνουν κατευθείαν στο εξωτερικό.

 

6.Η παραγωγή ρεύματος μέσω Α.Π.Ε Φ/Β να παραμείνει σε όσο μεγαλύτερο βαθμό γίνεται προνόμιο του οικιακού καταναλωτή, του αγρότη, του κτηνοτρόφου, του μέσου Έλληνα επιχειρηματία και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έτσι, μόνο, τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες θα μεγιστοποιηθούν και με την εφαρμογή του Netmeteringδεν επιβαρύνεται ο λογαριασμός του ΛΑΓΗΕ.

7.Να αρθούν οι στρεβλώσεις στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ. Το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) πρώην Α.Π.Ε. δεν μπορεί να επιδοτεί ένα ορυκτό καύσιμο κατά 60% (μελέτη του ΙΟΒΕ). Για την ομαλοποίηση της αγοράς καμία αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), ,το οποίο εντέχνως να μην περιλαμβάνει επιδοτήσεις ορυκτών η Εισαγομένων καυσίμων [Φυσικό αέριο]. Οι Α.Π.Ε. οικιακών , δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας ( 25 - 30.000 απασχολούμενοι] και αναπτυξιακή πορεία στη χώρα, αρκεί να μην χρηματοδοτούν την εισαγωγή Φυσικού Αερίου.

8.Να προωθηθεί το netmeteringπου δεν επιβαρύνει καθόλου τον ΛΑΓΗΕ και είναι η μόνη θετική εξέλιξη στα τελευταία χρόνια του ΥΠΕΚΑ είναι η ψήφιση της αυτό παραγωγής και ο σύνδεσμος μας ΣΤΕΓΗ ζητά από τα υπουργεία ΠΕΚΑ και Ανάπτυξης να συνεργαστούν και να συνοδεύσουν το νέο μέτρο για ενεργειακό συμψηφισμό με επιχορήγηση της αγοράς και τοποθέτησης συστημάτων αυτό παραγωγής, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και επιχορήγηση από ΕΣΠΑ, που θα καθορίζεται με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια ως προς το ποσοστό επιδότησηςκαθώς και από χρηματοδοτικά εργαλεία από τον Τραπεζικό τομέα.

Το μέτρο του netmeteringπου θέλουμε να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή από τον ΔΕΔΔΗΕ που περιμένουμε τις αιτήσεις σε εφαρμογή του ΦΕΚ προς όφελος της πλειοψηφίας του κοινωνικού συνόλου και θα φέρει ανακούφιση σε χιλιάδες νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δήμους και περιφέρειες της χώρας μας αξιοποιώντας τον ελληνικό ήλιο για ιδία χρήση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και θέρμανσης ψύξης μέσω αντλιών θερμότητας αλλά και δωρεάν μετακινήσεων με χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων μελλοντικά.

 Κλείνοντας παρακαλούμε εκτός από το ΥΠΕΚΑ και τον έλληνα πρωθυπουργό Κο Τσίπρα να ασχοληθεί προσωπικά του θέματος να δώσει ο ίδιος λύση στις 45.000 ελληνικές μικρομεσαίες οικογένειες που επένδυσαν στον ελληνικό ήλιο μέσω του ειδικού προγράμματος Ανάπτυξης Φ/Β Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις για συστήματα ισχύος ≤ 10 kWp στο Δίκτυο ΧΤ που το ΥΠΕΚΑ έφερε στην χώρα μας και ο ελληνικός λαός το αγκάλιασε το πίστεψε και επένδυσε με τις οικονομίες του και παίρνοντας δάνεια και να μην επιτρέψει την παραμονή άλλης μια κατάφορης αδικίας εις βάρος της μικρομεσαίας ελληνικής οικογένειας και του εισοδήματος της.

Παρακαλούμε την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να ορίσει ημερομηνία συνάντησης μας με το Προεδρείο του συνδέσμου μας για την συζήτηση των δεσμεύσεων που προεκλογικά εξαγγείλατε και ο ελληνικός λαός και 45.000 οικογένειες με οικιακά κτιριακά αφουγκράστηκαν βάσει αποτελέσματος και σας έδωσαν την δύναμη να αλλάξετε την πολιτική του ΥΠΕΚΑ.

Αναμένουμε άμεσα τις απαντήσεις σας και την συνάντηση μας, παραθέτουμε και τον αριθμό πρωτοκόλλου που σήμερα μας έδωσε το υπουργείο αφού δεν δεχόταν μέχρι σήμερα πρωτοκολλήσεις αν και στην ουσία το ραντεβού μας κλείστηκε τηλεφωνικά με τον Κο Πετράκο και θα ενημερώσουμε άμεσα μόλις μας πουν την ακριβή ημερομηνία.   

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ ΓΙΑ TO NET METERING ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ

Επίσης η πολύ αξιόλογη και συνεργάσιμη Κα Δήμητρα Τελάκη Τομεάρχης Ρυθμιστικών θεμάτων από τα κεντρικά του ΔΕΔΔΗΕ μας απάντησε στην επιστολή μας ( καθώς και στην παρέμβαση που έκανε ο σύνδεσμος μας στην μελέτη του ΣΕΦ που και πάλι την θεωρούμε ως σύνδεσμος όχι απόλυτα σωστή διότι χρησιμοποιεί δεδομένα υψηλού κόστους κτήσης εξοπλισμού και σύντομα θα καταθέσουμε δική μας άρτια τεκμηριωμένη μελέτη με δεδομένα αγοράς για το Netmetering) τα εξής   :

Αγαπητέ κύριε Δράμαλη,

Όπως σας ενημέρωσα και προφορικά επεξεργαζόμαστε την υπουργική απόφαση και σύντομα θα έχουμε ετοιμότητα ως Διαχειριστής Δικτύου να υποδεχθούμε αιτήματα, τουλάχιστον για σύνδεση στο δίκτυο χαμηλής τάσης σε πρώτη φάση. Θα αναρτήσουμε σχετική ανακοίνωση στον ιστότοπο μας.

Σε ότι αφορά τη μελέτη του ΣΕΦ, με βάση τις παραδοχές που κάνει, όπως έχει επικαιροποιηθεί τη θεωρούμε αποδεκτή.

 

Με εκτίμηση

Δήμητρα Τελάκη

Τομεάρχης Ρυθμιστικών Θεμάτων

Διεύθυνση Χρηστών Δικτύου

d.telaki@deddie.gr

Σε κάθε περίπτωση καλούμε ξανά όλους τους αυτό παραγωγούς και κατασκευαστές που θα προκύψουν μετά την εφαρμογή του netmetering(ενεργειακού συμψηφισμού )να εγγραφούν στον σύνδεσμο μας http://www.oikiakistegi.gr/ καθώς είναι ο μόνος σύνδεσμος που τους εκπροσωπεί σήμερα βάσει απόφασης του ΔΣ του συνδέσμου μας για ενδυνάμωση και στήριξη τους σε όλα τα βήματα τους και άξια εκπροσώπηση τους.

Με εκτίμηση,

 

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΤΕΓΗ

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ