ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΤΕΓΩΝ ΠΑΡΚΩΝ SUNWIND. Πατήστε στις φωτογραφίες για λεπτομέρειες και αναλυτική σας ενημέρωση.

Διακοψιμότητα: Μόνον τα οικιακά φωτοβολταϊκά πέφτουν τελικά στα μαλακά, παραμένει η εισφορά στις υπόλοιπες ΑΠΕ ο συνδεσμος ΣΤΕΓΗ δικαιώνεται

26-11-2015 Διακοψιμότητα: Μόνον τα οικιακά φωτοβολταϊκά πέφτουν τελικά στα μαλακά, παραμένει η εισφορά στις υπόλοιπες ΑΠΕ ο συνδεσμος ΣΤΕΓΗ δικαιώνεται

O συνδεσμος ΣΤΕΓΗ εδωσε την μάχη του στο ΥΠΕΝ και για την μη εφαρμογή της διακοψιμότητας στα οικιακά και στο net metering που εκπροσωπεί και ηταν ο μόνος σύνδεσμος που κερδισε την μάχη και έθεσε και τα υπόλοιπα αιτήματα για πρόγραμμα ΕΣΠΑ στο Net metering και εφαρμογή του virtuall net metering και συζήτηση επι μηδενικής βάσεως για το κούρεμα των οικιακών.

Δεν πρόκειται να αλλάξουν οι συντελεστές της εισφοράς που καλούνται να πληρώσουν οι σταθμοί ΑΠΕ για την εφαρμογή του μέτρου της διακοψιμότητας, σε σχέση με όσα προέβλεπε το παλιό και εγκεκριμένο σχέδιο Παπαγεωργίου – Μανιάτη. Αντίθετα, τα οικιακά φωτοβολταϊκά θα εξαιρεθούν εντελώς.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, στους φορείς τους οποίους ενημέρωσε για τα θέματα των ΑΔΙ, του ΜΑΜΚ και της διακοψιμότητας, υποστηρίζοντας ότι άλλες μειώσεις στους συντελεστές δεν έγιναν δεκτές από τους εκπροσώπους των θεσμών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η εισφορά θα είναι 3,6% επί του τζίρου για όλα τα φωτοβολταϊκά πλην των οικιακών, 1,8% επί του τζίρου για τα αιολικά και 0,8% επί του τζίρου για τα μικρά υδροηλεκτρικά. Ας σημειώσουμε πάντως την αναφορά στην ανακοίνωση του υπουργείου ότι “θα επιδιωχθούν έστω και οριακές αλλαγές στις τελικές αποφάσεις στη βάση των παρατηρήσεων και των προτάσεων που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης”. Πιθανόν οι οριακές αλλαγές να αφορούν μια ελάφρυνση των μικρών φωτοβολταϊκών μέχρι 100 KW.

Η επιβάρυνση των ΑΠΕ αποτέλεσε σημείο τριβής κατά τη συνάντηση, με όλους τους «πράσινους» φορείς να επιτίθενται στην ίδια τη λογική της εισφοράς  που την χαρακτήρισαν «φόρο υπερ τρίτων» δηλαδή φόρο υπερ της βιομηχανίας η οποία βεβαίως επωφελείται από το μέτρο της διακοψιμότητας. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι με τις εισφορές στο συγκεκριμένο επίπεδο, θα εισπράττεται ένα ποσόν περί τα 48 εκατ. το χρόνο, όταν υπολογίζεται ότι δεν χρειάζονται πάνω από 30 εκατ. το χρόνο. Με βάση αυτό το στοιχείο, φορείς των ΑΠΕ διατύπωσαν την πρόταση να εγγραφούν μεν, αλλά να μην πληρώνονται στο σύνολό τους εξαρχής οι εισφορές, παρά σταδιακά και με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

Όσον αφορά τον Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους, στην ουσία έγινε παρουσίαση από τον πρόεδρο της ΡΑΕ Νίκο Μπουλαξή της πρότασης που έχει εκπονήσει η Αρχή και μπορεί να εφαρμοστεί από το Δεκέμβριο, χωρίς να υπάρξουν αντιπαραθέσεις.

Όσον αφορά τα ΑΔΙ ο κ. Μπουλαξής ενημέρωσε επίσης για τα συγκεκριμένα σημεία που πρέπει, με βάση τις παρατηρήσεις της Κομισιόν, να ικανοποιήσει ο προσωρινός μηχανισμός που θα εφαρμοστεί το 2016. Για το μόνιμο μηχανισμό το βασικό «εργαλείο» θα είναι οι δημοπρασίες, ενώ ανοιχτό έμεινε το ενδεχόμενο να ενσωματωθεί εκεί (στο μόνιμο μηχανισμό) και η διακοψιμότητα, ως ένα σύστημα οιονεί εφεδρείας που εξασφαλίζει by default διαθέσιμη ισχύ,  όπως ανέφερε  ο πρόεδρος της ΡΑΕ.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για τη σημερινή σύσκεψη

Για τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, τις συμβάσεις Διακοψιμότητας και τον Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους ενημέρωσε, σήμερα, σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς και παράγοντες του κλάδου, ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης.

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τη μέχρι τώρα πορεία των συζητήσεων με τους θεσμούς για τα συγκεκριμένα ζητήματα και για το περιεχόμενο των ρυθμίσεων, οι οποίες μένει να οριστικοποιηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα

Ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι το υπουργείο θα επιδιώξει έστω και οριακές αλλαγές στις τελικές αποφάσεις, στη βάση των παρατηρήσεων και των προτάσεων που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Το υπουργείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συγκεκριμένη διαδικασία διαλόγου, καθώς αντιπροσωπεύει τη διαφορετική προσέγγιση που επιδιώκει η κυβέρνηση στην επαφή της με τους εμπλεκόμενους στην ενεργειακή παραγωγή.

Στη συνάντηση δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων και στοιχείων για τρία σημαντικά ζητήματα που επιδρούν στην λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τα επιχειρήματα και τα αντεπιχειρήματα, οι διαφορετικές προσεγγίσεις, η προβολή κύριων ή και επιμέρους πλευρών αναφορικά με τις επιπτώσεις των ρυθμίσεων, βοήθησαν στο να αναδειχθεί η γενικότερη εικόνα και οι αλληλοεπιδράσεις των μέτρων που δρομολογούνται.

Ο ΥΠΕΝ αναφέρθηκε επίσης, στην προοπτική της δημιουργίας Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας, που θα έχει θεσμικό ρόλο στη διαμόρφωση της ενεργειακής στρατηγικής και εκτιμάται ότι θα συμβάλλει καθοριστικά, τόσο στην καλύτερη ενημέρωση της Πολιτείας για τις πραγματικές καταστάσεις και τις ανάγκες στο ενεργειακό πεδίο, όσο και στην συνεννόηση μεταξύ των συντελεστών της παραγωγής. Μια συνεννόηση που  κρίνεται απαραίτητη για να απαντηθούν οι αναπτυξιακές προκλήσεις στις οποίες επιδρά καταλυτικά ο ενεργειακός τομέας.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση κλήθηκαν και συμμετείχαν οι εξής:

 • Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε.
 • Δ.Ε.Η. Ανανεώσιμες Α.Ε.
 • Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας  (Ρ.Α.Ε.)
 • Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Λ.ΑΓ.Η.Ε.)
 • Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Δ.Μ.Η.Ε)
 • Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Σ.Α.Η.)
 • Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.)
 • Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (Ε.ΒΙ.ΚΕΝ.)
 • Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (Π.Σ.Α.Φ)
 • Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά
 • Ένωση Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας (E.Π.Η.Ε.)
 • Πανελλήνιου Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Στέγης (ΠΑΣΥΦΩΣ)
 • Πανελλήνιος Σύλλογος Αδικημένων Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (Π.Σ.Α.Α.Φ.)
 • Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας – ΕΛΕΤΑΕΝ
 • Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (HELAPCO)
 • Πανελλήνιος Σύνδεσμος Παραγωγών Αυτοπαραγωγών Μελετητών Κατασκευαστών Οικιακών Κτιριακών Φωτοβολταϊκών – ΣΤΕΓΗ
 • Σύλλογοι Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών
 • Σύλλογος Φωτοβολταϊκών στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά
 • Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών

ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ