ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΤΕΓΩΝ ΠΑΡΚΩΝ SUNWIND. Πατήστε στις φωτογραφίες για λεπτομέρειες και αναλυτική σας ενημέρωση.

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ 100 ΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ ‘’ΣΤΕΓΗΣ’’

08-03-2017 ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ 100 ΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ ‘’ΣΤΕΓΗΣ’’

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ 100 ΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ ‘’ΣΤΕΓΗΣ’’

Την Τρίτη 7.3.2017 και ώρα 9:30 δικάστηκε σε πρώτο βαθμό Ειρηνοδικείου η αγωγή μας κατά της ΔΕΗ Α.Ε. σε ότι αφορά την μονομερή αλλαγή των συμβάσεων μας.

Μάρτυρας μας ο Πρόεδρος μας Κος Δράμαλης Μάριος και η εξέταση έγινε από του Δικηγόρους μας Νάσο Μιχελή και Ξανθή Κούρτη της αγωγής μας.

http://www.oikiakistegi.gr/files/images/IMG_5268.JPG    http://www.oikiakistegi.gr/files/images/IMG_5267.JPG

Παρούσα η δικηγόρος της ΔΕΗ με μάρτυρα στέλεχος της ΡΑΕ

Η προετοιμασία μας του νομικού γραφείου ήταν άριστη αφού κάναμε συνάντηση με τον νομικό μας μια ημέρα πριν την αγωγή και συζητήθηκαν εξονυχιστικά όλα τα ζητήματα που έθιγε η αγωγή μας και ερωτήθηκαν τα πιο σημαντικά σημεία και πιστεύουμε πως έγινε ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει και στην εξέταση μας αλλά και στην προετοιμασία μας.

Αξίζει επιγραμματικά να αναφέρουμε πως ρωτήθηκε από τους δικηγόρους μας προς τον Κύριο Δράμαλη Μάριο.

1.       Για το είδος των μελών μας κ πως είναι μικρομεσαίοι πολίτες η αγρότες και νοικοκυριά που δέσμευσαν τα χρήματα τους και τις αποταμιεύσεις τους και όχι επιχειρηματίες ( δεν πήραν επιχειρηματικό ρίσκο να κάνουν αυτή την επένδυση ) και είχαν μάλιστα και οικολογική συνείδηση ,

2.       Πως η χώρα μας γλίτωσε πρόστιμα από την υλοποίηση των οικιακών Φωτοβολταϊκών 50.000 οικογενειών που έκαναν Φωτοβολταϊκο στέγης με το ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης ,

3.       Πως τα συστήματα αυτά είχαν κόστος 50.000€ πολύ υψηλό,

4.       Πως έχουν πολλούς κινδύνους αφού πολλές εταιρείες φ/β πάνελ χρεωκόπησαν και δεν έχουν καμία εγγύηση και κινδυνεύουν από βροχή ηλεκτροπληξία κεραυνούς τα πάνελ,

5.       Πως η απόδοση τους συνεχώς μειώνεται ετησίως πως η απόδοση τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως κλίση σκίαση μέρος τοποθέτησης γεωγραφικά κόστος εξοπλισμού και αυθαίρετα ο νομοθέτης κούρεψε τις τιμές χωρίς ποτέ να μας πουν τον τρόπο και το σκεπτικό του κουρέματος της τιμής ανά κατηγορία κάθε παραγωγού,

6.       Πως το ίδιο το κράτος παρακινούσε τους πολίτες υποσχόμενοι την πράσινη ανάπτυξη και δίνοντας κίνητρα να τοποθετήσουν τα χρήματα τους  σε μια 25ετή σταθερή απόδοση,

7.       Πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στη σύμβαση μας αλλαγής τιμής μονομερώς,

8.       Πως ουδέποτε μας κάλεσαν να συζητήσουμε η ΔΕΗ Α.Ε. και αυθαίρετα προχώρησαν μονομερώς στις μειώσεις,

9.       Πως προβλεπόταν ρητά σταθερή τιμή στις συμβάσεις μας για όλη την 25ετία,

10.   Πως ουδείς μας εξήγησε για μειώσεις και πως ουδείς θα σπαταλούσε τις οικονομίες του αν ήξερε τι θα γινόταν ειδικά σε χρόνια κρίσης

11.   Πως πληρώνουμε συντηρήσεις ασφαλιστικές καλύψεις των οικιακών μας στεγών και κτιριακών

12.   Πω; Τοποθετήθηκαν τα χρήματα των οικογενειών και απέβλεπαν σε ένα σταθερό προβλέψιμο ποσό για συγκεκριμένο διάστημα 25ετίας και έτσι έβαλαν τις οικονομίες τους,  

13.   Πως οι μειώσεις οι αυθαίρετες έφτασαν έως και στο 45% ,

14.   Πως πολλά μέλη μας που πήραν δάνεια εμπιστευόμενοι τις εξαγγελίες του κράτους αδυνατούν να πληρώσουν την δόση τους λόγω και της συνολικής οικονομικής συγκυρίας πλέον ,

15.   Πως η πενταετή επέκταση της σύμβασης είναι κοροϊδία έναντι ‘’αποζημίωσης’’ αφού τα πάνελ έχουν εγγύηση 8-10 έτη στα μηχανικά τους μέρη και θα χρειαστούν αντικατάσταση και άλλα έξοδα από τους παραγωγούς.

16.    Πως παραβιάζεται το σύνταγμα και είναι αντισυνταγματική η μείωση μονομερώς των σταθερών τιμών

17.   Υπάρχει Προσβολή της Οικονομικής ελευθερίας,

18.   Υπάρχει παραβίαση της Συμβατικής ελευθερίας,

19.   Παραβιάζεται το δικαίωμα στην ιδιοκτησία,

20.   Υπάρχει ανατροπή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης,

21.   Παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας με επέμβαση στα ατομικά δικαιώματα,

22.   Παραβιάζεται η αρχή της ισότητας με κατηγοριοποίηση των μελών μας χωρίς καμία εξήγηση,

23.   Πως παραβιάζεται η προστασία του περιβάλλοντος και το κοινωνικό δικαίωμα στη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου,

24.   Παραβιάζεται η αρχή της ελευθερίας συμβάσεων αφού μας επιβλήθηκε μεταβολή των όρων των συμβάσεων μας αυθαίρετα χωρίς να είναι προϊόν και αποτέλεσμα κοινής συμφωνίας και ως προϊόν αυθαίρετης ενέργειας.

Η Πρόεδρος ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΊΟΥ δεν ρώτησε πολλά εκτός από την ιδιότητα μας και στην συνέχεια όταν η δικηγόρος της ΔΕΗ προσπάθησε να μας ρωτήσει εάν είναι υψηλή η τιμή αποζημίωσης μας και πως δικαιολογημένα έγινε το κούρεμα έλαβε την απάντηση μας από τον Πρόεδρο μας Κύριο Δράμαλη.

Η τιμή ήταν αυτή που συμφώνησε η ΔΕΗ για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με τους οικιακούς παραγωγούς και η ίδια και ο νομοθέτης ανακοίνωσαν και με αυτό το κίνητρο που ήταν και ευρωπαϊκή  απαίτηση από το ελληνικό κράτος για να πιάσει τους στόχους έως το 2020 το 20% παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να παράγεται από ΑΠΕ δόθηκαν οι τιμές αυτές σε βάθος όμως μιας επένδυσης 25ετίας με μεγάλα ρίσκα καταστροφής του μηχανολογικού εξοπλισμού , χρεωκοπίας πολλών εταιρειών και καμίας κάλυψης και εγγύησης πλέων των πελατών τους, οικιακών μελών μας και σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία μεσούσης της κρίσης τα μέλη μας εμπιστεύτηκαν την ελληνική πολιτεία και έκαναν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό βάσει των τιμών που τα στελέχη της ΔΕΗ και του κράτους διαφήμιζαν ,άρα όχι δεν ήταν υψηλές για το ρίσκο που πήραν τα μέλη μας και πολλοί εξ αυτών πήραν δάνεια με υψηλότοκά δάνεια και πλέον αδυνατούν έως και την δόση τους να πληρώσουν εμπιστευόμενοι ένα αναξιόπιστο κράτος και μια δημόσια εταιρεία όπως η ΔΕΗ.  

Στην συνέχεια ρωτήθηκε ο Κος Δράμαλης αν μπορεί και να συμβληθεί με άλλο πάροχο ο ιδιοκτήτης οικιακού και μάλιστα απάντησε πως όχι όσοι έκαναν συμβάσεις με τη ΔΕΗ μόνο με αυτή είχαν παροχή και μόνο για την παροχή ρεύματος κάποιοι πολίτες που παλαιότερα συμβλήθηκαν με εταιρείες σαν την energaκαι άλλες ιδιωτικές εταιρείες είχαν τεράστια προβλήματα, αλλά και εταιρείες όπως η PROTERGIAκαι άλλες που ιδιωτεύουν δεν πληρώνουν το ΕΤΜΕΑΡ στη ΔΕΗ που δεν κάνει ενέργειες να το εισπράξει και πως ακόμη και το ίδιο το ΕΤΜΕΑΡ πηγαίνει σε προμηθευτές φυσικού αερίου αλλά και λιγνιτικές επενδύσεις και όχι στο ταμείο των ΑΠΕ και υπάρχει στρέβλωση και το έχουμε επισημάνει και εμείς και άλλοι σύνδεσμοι με επιστολές μας. 

Το ΕΤΜΕΑΡ, με τον λανθασμένο τρόπο που υπολογίζεται, δεν απεικονίζει το αληθινό πρόσθετο κόστος των Α.Π.Ε, αλλά εμπεριέχει και άλλα κόστη τα οποία, μέσω ενός μηχανισμού που είναι δυσνόητος για τον καταναλωτή, έχουν αποβεί υπέρ των Προμηθευτών. Έτσι η ΔΕΗ αγοράζει την ενέργεια Α.Π.Ε. πιο φθηνά από ό,τι θα αγόραζε την υποκαθιστάμενη συμβατική ενέργεια η οποία θα παραγόταν εάν δεν υπήρχαν οι Α.Π.Ε. Αυτό το όφελος, που μπορεί να έχει ξεπεράσει τα 420 εκατ. ευρώ την περίοδο 2009-2014, αύξησε τα κέρδη της ΔΕΗ και έγινε έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό Α.Π.Ε. που το κάλυψαν με αναδρομικές περικοπές των τιμών πώλησης οι παραγωγοί Α.Π.Ε.

Στην συνέχεια ο άριστος νομικός μας ‘’στρίμωξε’’ το στέλεχος της ΡΑΕ μάρτυρα της ΔΕΗ με ερωτήσεις για την τιμή και αν γνωρίζει αν κανείς μας έκανε απόσβεση και δόθηκαν τυπικές απαντήσεις πως δεν γνωρίζει αν έχουμε κάνει απόσβεση πως επίσης ναι δόθηκαν αρχικά υποσχέσεις για σταθερές τιμές και επίσης πως οι υψηλές τιμές κουρεύτηκαν για να σωθεί το  ταμείο και να μπορούν να πληρώνονται αυτές οι εγκαταστάσεις που παραμένει όμως και με το κούρεμα τιμών ελλειμματικό.

Θεωρούμε πως πράξαμε το καθήκον μας απέναντι στα μέλη μας με ευσυνειδησία με  ακλόνητα νομικά επιχειρήματα και με άριστη μεθοδολογία ερωτώ απαντήσεων και προς τον μάρτυρα μας και προς την μάρτυρα  της ΔΕΗ.

Στην διαδικασία ήταν και στέλεχος και συγκεκριμένα ο ταμίας του ΠΑΣΥΦΩΣ που συνεχάρη τον Κύριο Μάριο Δράμαλη , βέβαια δυστυχώς μάθαμε στην ακροαματική διαδικασία πως ήδη μια αγωγή του ΠΑΣΥΦΩΣ κατέπεσε σε ειρηνοδικείο Αθηνών και αναμένουμε να δούμε το σκεπτικό της απόφασης και ελπίζουμε πως η δική μας αγωγή με τα νομικά μας επιχειρήματα θα τύχει άλλης απόφασης θετικής.

Αναμένουμε και ελπίζουμε σε δίκαιη απόφαση από τα ελληνικά δικαστήρια η πρώτη μάχη δόθηκε και αναμένουμε την απόφαση για όλους τους οικιακούς παραγωγούς ανεξαρτήτως συνδέσμου συμμετοχής ή όχι στις αγωγές και σε 3-4 μήνες από σήμερα που θα ανακοινώσουμε την απόφαση μόλις την λάβουμε.

Ο Σύνδεσμος ΣΤΕΓΗ και ο Πρόεδρος του Δράμαλης Μάριος ,με απόλυτη σοβαρότητα και εγκυρότητα θα συνεχίσει το δύσκολο έργο του καλούμε και άλλους συνδέσμους εάν το επιθυμούν σε κοινό μέτωπο αγώνα διότι ποτέ δεν είμασταν της διάσπασης πρώτοι ιδρυθήκαμε και όταν δώσαμε χέρι βοήθειας και συνεργασίας άλλοι μας το αρνήθηκαν και οι φίλοι του ΠΑΣΥΦΩΣ γνωρίζουν το ιστορικό με τον πρώην Πρόεδρο τους Κύριο Γεώργιο Νταλάκα πρώην μέλος μας που διεγράφη από την ΣΤΕΓΗ και ελπίζουμε με την νέα διοίκηση και την Κυρία Βανδώρου να έχουμε καλύτερη και πιο συντονισμένη προσπάθεια και με αφορμή την ανακοίνωση μας άλλη μια φορά απλώνουμε χέρι συνεργασίας διότι αν γνωρίζαμε το σκεπτικό της απόφασης απόρριψης της αγωγής ίσως είχαμε καλύτερα προετοιμαστεί και δεν διαβάσαμε καμία ανακοίνωση επί τούτου και αναμένουμε από τον δικηγόρο μας Κύριο Μιχελή να μας ενημερώσει για το σκεπτικό.

Με εκτίμηση

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΣΤΕΓΗΣ

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ 100 ΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ ‘’ΣΤΕΓΗΣ’’

ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ