ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΤΕΓΩΝ ΠΑΡΚΩΝ SUNWIND. Πατήστε στις φωτογραφίες για λεπτομέρειες και αναλυτική σας ενημέρωση.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

26-09-2014: Νέοι κλιματολογικοί χάρτες ηλιακής ενέργειας για την Ελλάδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νέοι κλιματολογικοί χάρτες ηλιακής ενέργειας για την Ελλάδα

Το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιραςτου Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών (www.atmosphere-upatras.gr) παρουσιάζει στα πλαίσια του "Ελληνικού Δικτύου Ηλιακής Ενέργειας" (www.helionet.gr) κλιματολογικούς χάρτες του διαθέσιμου ηλιακού δυναμικού στην Ελλάδα σε λεπτομερή χωρική ανάλυση (5x5 km).

Η κλιματολογική μελέτη της ηλιακής ενέργειας αφορά την περίοδο  2002-2012. Συνδυάζονται για πρώτη φορά για την Ελλάδα μετρήσεις της ηλιακής ενέργειας από δίκτυο σταθμών, δορυφορικές εικόνες της νέφωσης, δεδομένα για τα αιωρούμενα σωματίδια και υπολογισμοί με μοντέλα σε λεπτομερή χρονική και χωρική κλίμακα.

Στους χάρτες παρουσιάζεται η μέση ετήσια ηλιακή ενέργεια ανά μονάδα επιφάνειας (kWh m-2) σε κάθε σημείο της Ελληνικής επικράτειας. Παρέχονται χάρτες για όλη τη χώρα αλλά και για κάθε νομό και αφορούν την:

  • ολική ηλιακή ενέργεια που προσπίπτει σε μια οριζόντια επιφάνεια
  • την άμεση ηλιακή ενέργεια που προσπίπτει σε επιφάνεια που είναι συνεχώς κάθετη στην ακτινοβολία που έρχεται απευθείας από τον ηλιακό δίσκο
  • την ηλιακή ενέργεια που προσπίπτει σε κεκλιμένη επιφάνεια με βέλτιστη γωνία κλίσης και νότιο προσανατολισμό

Οι κλιματολογικοί χάρτες μπορούν να παρέχουν ουσιαστική πληροφόρηση σε μια σειρά από εφαρμογές στα συστήματα παραγωγής ηλιακής ενέργειας.

Διατίθενται δωρεάν στην ιστοσελίδα: http://www.atmosphere-upatras.gr/solarmaps

Παράδειγμα χάρτη επισυνάπτεται στο τέλος του κειμένου.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε απευθυνθείτε:

Ανδρέας Καζαντζίδης

Επίκουρος Καθηγητής

Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Πατρών

Τηλέφωνο: 2610 997549, 69 4535 6269Email: akaza@upatras.gr

 

 

Εικόνα:Κλιματολογικός χάρτης της Ελλάδας με τη μέση διαθέσιμη ολική ηλιακή ενέργεια που προσπίπτει σε μια οριζόντια επιφάνεια κατά τη διάρκεια ενός έτους

Περισσότερα

28-05-2014: ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ NET METERING ΣΤΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΠΘ Κο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Ο σύνδεσμος μας σε συνεργασία με τον Κο Παπαγιάννη απο το ΑΠΘ Αν. Καθηγητής Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών  στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την μελέτη για το PV NET METERING και το σταθμισμένο κόστος παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο.

Περισσότερα

07-05-2014: NET METERING

Net Metering: Στρατηγικός σχεδιασμός

Net Metering: Στρατηγικός σχεδιασμός

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερα δημοσιεύματα κατηγορούν τα φ/β ότι αυξάνουν το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στον καταναλωτή. Ωστόσο, το Net Metering φροντίζει ώστε να ωφελεί τον ιδιοκτήτη των φωτοβολταϊκών και αυτοπαραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας

H αύξηση του κόστους οφείλεται στην μετατροπή του Ειδικού τέλους ΑΠΕ σε Ειδικό Τέλος Μείωσης Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), που κλήθηκε να συμπεριλάβει τις αστοχίες που δημιουργήθηκαν και σε άλλες μορφές ηλεκτροπαραγωγής και φυσικά επιβαρύνει όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Το ΕΤΜΕΑΡ εισπράττεται από τη ΔΕΗ και καταβάλλεται στο ΛΑΓΗΕ, για την πληρωμή των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (και όχι μόνο). Τα τελευταία δύο χρόνια όμως η μεγάλη ελκυστικότητα των φωτοβολταϊκών επενδύσεων οδήγησε σε μια εκρηκτική αύξηση αυτών των μονάδων, που οδήγησε ανάλογα και στην αύξηση των απαιτήσεων των παραγωγών ΑΠΕ από το ΛΑΓΗΕ. Η Πολιτεία συνειδητοποίησε ξαφνικά ότι το ΕΤΜΕΑΡ έπρεπε να αυξηθεί δραματικά για να μπορέσει να καλύψει τις νέες αυτές μονάδες, κάτι που θα οδηγούσε και σε σημαντική αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνουν οι τελικοί καταναλωτές. Φτάσαμε έτσι, στο πάγωμα εγκαταστάσεων, την επιβολή έκτακτης εισφοράς και, με λίγα λόγια, στα όρια του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.

 

Επιβάλλεται, λοιπόν, ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ. Η λύση μπορεί να βρεθεί στο Net Metering, ένα μοντέλο περισσότερο διαδεδομένο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και λιγότερο στην Ευρώπη, η οποία βασίσθηκε στο μοντέλο των εγγυημένων τιμών πώλησης.

 

Τι είναι το Net Metering;

To Net Metering εκμεταλλεύεται το βασικότερο πλεονέκτημα των φωτοβολταϊκών. Ότι δηλαδή μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια εκεί ακριβώς που χρειάζεται: στο σημείο που υπάρχει κατανάλωση. Αν, λοιπόν, κάποιος θέλει φθηνή και καθαρή ενέργεια μπορεί να εγκαταστήσει ένα μικρό φωτοβολταϊκό για να καλύπτει τις καταναλώσεις του. Υπάρχει όμως ένα μικρό πρόβλημα. Επειδή τα φωτοβολταϊκά παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μόνο όταν υπάρχει φως, το βράδυ η εγκατάστασή του θα μένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Το Net Metering λύνει ακριβώς αυτό το πρόβλημα επιτρέποντας τη συνεργασία των φωτοβολταϊκών με το ηλεκτρικό δίκτυο, μια συνεργασία από την οποία ωφελούνται και οι δυο: και ο αυτοπαραγωγός και το ηλεκτρικό δίκτυο. Στην πράξη, το Net Metering είναι μια συμφωνία μεταξύ του ιδιοκτήτη των φωτοβολταϊκών και του ηλεκτρικού δικτύου. Με απλά λόγια, η ενέργεια που παράγουν τα φωτοβολταϊκά συμψηφίζεται με την καταναλισκόμενη εντός του συμφωνημένου χρονικού διαστήματος. Αν η παραγωγή είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση, η περίσσεια διατίθεται δωρεάν στο ηλεκτρικό δίκτυο. Αν η παραγωγή είναι μικρότερη από την κατανάλωση, ο ιδιοκτήτης τους χρεώνεται μόνο για τη διαφορά.

 

Ο ενεργειακός συμψηφισμός θα πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση, ώστε η πολύ περισσότερη ενέργεια που παράγεται το καλοκαίρι από τα φωτοβολταϊκά, να μπορεί να καλύψει την αυξημένη χειμερινή κατανάλωση.

 

Βασικά πλεονεκτήματα

- Παρέχει στον καταναλωτή τη δυνατότητα να παράγει μόνος του φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, προστατεύοντας τον ταυτόχρονα από τις συνεχόμενες αυξήσεις των χρεώσεων.

 

- Δεν υπάρχει χρηματική δοσοληψία με την Πολιτεία, αφού η παραγόμενη ενέργεια δεν πωλείται έναντι χρηματικού ανταλλάγματος. Συνεπώς δεν υπάρχουν έσοδα που μπορεί να φορολογηθούν, ούτε κάποια τιμή πώλησης η οποία αργότερα μπορεί να μειωθεί.

 

- Ενεργειακός συμψηφισμός σε ετήσια βάση.

- Συμψηφισμός σε όλες τις χρεώσεις στο λογαριασμό του πάροχου ηλεκτρισμού.

- Να δίδεται δωρεάν η περίσσεια ενέργεια του αυτοπαραγωγού μέχρι να ισοσκελισθεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ.

- Δυνατότητα εγκατάστασης με δικαίωμα χρήσης (π.χ. μισθωτές).

- Διάθεση της περίσσειας ενέργειας στους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου.

- H εφαρμογή του Net Metering πρέπει να περιορισθεί στη χαμηλή τάση.

- Θέσπιση Ειδικού Προγράμματος για την παροχή κίνητρων ή επιχορήγησης για την εγκατάσταση μικρών συστημάτων αυτοπαραγωγής με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

- Συνύπαρξη συστημάτων από διαφορετικά Προγράμματα (FiT και Net Metering) στο ίδιο κτίριο.

- Να υπάρχει περιορισμός ανά παροχή και όχι ανά κτίριο.

- Να επιτρέπεται η εγκατάσταση σε κοινόχρηστους χώρους.

- Να επιτρέπεται η εφαρμογή του Virtual Net Metering.

- Να επιτρέπεται η εφαρμογή του Bill Credit Transfers.

- Να μειωθεί το κόστος σύνδεσης με τον πάροχο.

 

Η αυτοπαραγωγή σε συνδυασμό με τον ενεργειακό συμψηφισμό αποτελεί τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο για την αειφόρο ανάπτυξη της χώρας και συμβάλει με τον καλύτερο τρόπο στην κάλυψη σημαντικού μέρους των στόχων του 2020 από ΑΠΕ.

 

Επιπλέον εφαρμογές

Η ηλεκτρική αυτονομία ενός κτιρίου αποτελεί τον βασικό σκοπό των φωτοβολταϊκών συστημάτων και τον κύριο στόχο του Net Metering, αλλά όχι και τον μοναδικό. Το πλεονάζον ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να καλύψει και άλλες ανάγκες του ιδιοκτήτη.

 

Δύο τέτοια παραδείγματα αφορούν στη θέρμανση, αλλά και στην κίνηση. Το πλεονάζον ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο θέρμανσης, όχι με κάποια ενεργοβόρα ηλεκτρική συσκευή, αλλά με μια αερόψυκτη αντλία θερμότητας. Αντίστοιχα, μπορεί να αντικαταστήσει και το πετρέλαιο ή τη βενζίνη, τροφοδοτώντας ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Τέτοια παραδείγματα συναντάμε συχνά στο εξωτερικό.

 

Αερόψυκτη αντλία θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας είναι μηχανήματα θέρμανσης ή/και ψύξης, τα οποία «αντλούν» θερμότητα από μια δεξαμενή θερμότητας όπως είναι ο αέρας του περιβάλλοντος, μία δεξαμενή νερού ή υπόγεια νερά, προς ένα χώρο, μέσω του κύκλου εξάτμισης και συμπύκνωσης ενός εργαζόμενου μέσου, με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο βαθμός απόδοσης μιας αντλίας θερμότητας, δηλαδή το COP (Coefficient of Performance), είναι αρκετά μεγαλύτερος της μονάδας, επειδή εκμεταλλεύεται την θερμότητα που «αντλεί από το περιβάλλον» και συνήθως παίρνει τιμές από 2 έως 5. Οι αερόψυκτες αντλίες θερμότητας «αντλούν» θερμότητα από τον αέρα του περιβάλλοντος.

 

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο (ΗΑ)

Το Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο (HΑ) χρησιμοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια που αποθηκεύεται σε επαναφορτιζόμενες συστοιχίες συσσωρευτών.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς κινητήρες αντί των μηχανών εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ). Αντιθέτως, τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν και τα δύο (ηλεκτρικές μηχανές και ΜΕΚ) καλούνται υβριδικά αυτοκίνητα και συνήθως δεν θεωρούνται καθαρά HΑ.

Τα HΑ είναι συνήθως αυτοκίνητα, ελαφριά φορτηγά, ποδήλατα, ηλεκτρικά μηχανικά δίκυκλα, μικρά οχήματα γκολφ, ανυψωτικά (forklifts) και πλέον στην εποχή μας έχει ξεκινήσει η μαζική παραγωγή σε επίπεδο πελάτη λιανικής.

Σε σύγκριση με τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, τα ΗΑ παρουσιάζουν πολλά εμφανή σημεία υπεροχής, αλλά και σημαντικούς περιορισμούς. Για παράδειγμα, δε παράγουν ρύπους, έχουν χαμηλότερο κόστος χρήσης σε βάθος χρόνου και έχουν πιο απλά service. Αντίστοιχα, όμως, διαθέτουν ακόμα υψηλή τιμή απόκτησης, έχουν περιορισμένη αυτονομία και απαιτούν αρκετό χρόνο για επαναφόρτιση.

Περισσότερα

07-05-2014: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ Φ/Β PV TRIN

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (Φ/Β) υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή πολιτική και το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο στα περισσότερα Κράτη Μέλη. Η μεγάλη ανάπτυξη της αγοράς δημιουργεί την ανάγκη για σημαντικό αριθμό εξειδικευμένων τεχνικών, ώστε να διασφαλισθεί η ασφαλής και αποδοτική λειτουργία των συστημάτων. Παράλληλα, οι επενδυτές ζητούν ποιότητα σε όλα τα στάδια υλοποίησης ενός Φ/Β έργου (σχεδιασμό, εγκατάσταση, συντήρηση) και βεβαιότητα για την επαγγελματική επάρκεια των εγκαταστατών.
Το έργο PVTRIN (Εκπαίδευση Εγκαταστατών Φωτοβολταϊκών Συστημάτων) ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς με την ανάπτυξη σχήματος κατάρτισης και πιστοποίησης των τεχνικών που δραστηριοποιούνται στην εγκατάσταση και συντήρηση Φ/Β συστημάτων μικρής κλίμακας, το οποίο θα
ικανοποιεί τα κριτήρια της Οδηγίας 2009/28/EΚ για αναγνωρισμένα συστήματα πιστοποίησης εγκαταστατών ΑΠΕ και θα λαμβάνει υπόψη το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο.
Η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Τα μέλη της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής έχουν ενεργή συμβολή προσφέροντας τεχνογνωσία και καθοδήγηση καθ’όλη τη διάρκεια του έργου.Σε κάθε χώρα, εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων ομάδων, όπως η βιομηχανία Φ/Β - ΑΠΕ, επαγγελματικές ενώσεις, φορείς
πιστοποίησης και διαπίστευσης, κατασκευαστές και μηχανικοί, εμπορικά επιμελητήρια, ενώσεις καταναλωτών και επενδυτών, αρμόδιοι φορείς χάραξης πολιτικής συμβάλλουν μεταφέροντας την εμπειρία της αγοράς, συμμετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωση κατάλληλου προγράμματος κατάρτισης και
υποστηρίζοντας την υιοθέτηση του σχήματος πιστοποίησης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ  PVTRIN

 

Περισσότερα

07-05-2014: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛ ΜΕ ΑΠΙΟΝΙΣΜΕΝΟ ΝΕΡΟ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ PANEL ΜΕ ΑΠΙΟΝΙΣΜΕΝΟ ΝΕΡΟ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ
 

Η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος είναι μια αποδοτική και οικολογική επένδυση.

Για να παράγει το 100% της ενέργειας που μπορεί, χωρίς βλάβες και δυσλειτουργίες για όλη την εικοσαετή ζωή και λειτουργία του, δεν αρκεί μόνο η τεχνική υποστήριξη και η συντήρησή του, αλλά απαιτείται και ένα πρόγραμμα τακτικών καθαρισμών.

Καθαρίζοντας το σύστημα τακτικά, επιτυγχάνουμε τη βελτίωση της απόδοσης έως και 10% στην παραγωγή ενέργειας. Μετά από αρκετές μελέτες, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το κόστος του καθαρισμού ενός πάρκου, αποτελεί ένα μικρό μέρος των απωλειών που παρουσιάζει λόγω των ρύπων.

Η συχνότητα των εφαρμογών, εξαρτάται πάντα από την κατά τόπους συγκέντρωση ρύπων και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Ακόμα όμως κι αν υπάρχουν οι καλύτερες συνθήκες, θα πρέπει να πραγματοποιούνται τουλάχιστον δύο εφαρμογές το έτος.

Το απιονισμένο νερό

Διαθέτει εξαιρετικά ισχυρές καθαριστικές ιδιότητες, ενώ ταυτόχρονα είναι απόλυτα φιλικό με την ευαίσθητη επιφάνεια του panel.
Επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής της επιφάνειας.
Δεν υπάρχουν χημικά κατάλοιπα που ενισχύουν τον ιονισμό της επιφάνειας.
Δεν αλλοιώνεται η προστατευτική μεμβράνη των ηλιακών κυψελών.
Βελτιώνει την απόδοση των φωτοβολταϊκών πάρκων έως και 10%, στην παραγωγή ενέργειας.

Για την καλύτερη προστασία των καλωδιώσεων του φωτοβολταϊκού σας συστήματος από τα τρωκτικά, προτείνουμε να εφαρμόζονται τακτές μυοκτονίες στις εγκαταστάσεις των πάρκων

ΑΠΙΟΝΙΣΜΕΝΟ ΝΕΡΟ
• Διαθέτει εξαιρετικά ισχυρές καθαριστικές ιδιότητες, ενώ ταυτόχρονα είναι απόλυτα φιλικό με την ευαίσθητη επιφάνεια του πάνελ.
• Επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής της επιφάνειας.
• Δεν υπάρχουν χημικά κατάλοιπα που ενισχύουν τον ιονισμό της επιφάνειας.
• Δεν αλλοιώνεται η προστατευτική μεμβράνη των ηλιακών κυψελών.
• Βελτιώνει την απόδοση των φωτοβολταϊκών πάρκων έως και 18%, στην παραγωγή ενέργειας.
• Για την καλύτερη προστασία των καλωδιώσεων του φωτοβολταϊκού σας συστήματος από τα τρωκτικά, προτείνουμε να εφαρμόζονται τακτές μυοκτονίες στις εγκαταστάσεις των Φωτοβολταϊκών πάρκων.
• Ο μηχανισμός με τον οποίο γίνεται ο Καθαρισμός των Φωτοβολταϊκών πάρκων αποτελείται από τη βούρτσα, η οποία είναι φτιαγμένη από μαλακό υλικό, και αποδεδειγμένα ασφαλές για τα Φωτοβολταϊκά πάνελ.

Περισσότερα