ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΤΕΓΩΝ ΠΑΡΚΩΝ SUNWIND. Πατήστε στις φωτογραφίες για λεπτομέρειες και αναλυτική σας ενημέρωση.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕΛΟΥΣ Κου ΤΣΙΓΚΑΝΟΥ

19-06-2014 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕΛΟΥΣ Κου ΤΣΙΓΚΑΝΟΥ

Σε συνέχεια της συζήτησής μας στη σημερινή συνέλευση του Συλλόγου και των όσων είχε προτείνει η σύζυγός μου σε παλαιότερο email της (επισυνάπτεται παρακάτω) θα ήθελα να αναφέρω σχετικά με τις προτάσεις μας προς τον κο Παπαγεωργίου τα εξής:

 

Σε συνέχεια της συζήτησής μας στη σημερινή συνέλευση του Συλλόγου και των όσων είχε προτείνει η σύζυγός μου σε παλαιότερο email της (επισυνάπτεται παρακάτω) θα ήθελα να αναφέρω σχετικά με τις προτάσεις μας προς τον κο Παπαγεωργίου τα εξής:

1) Αναζήτηση φοροαπαλλαγών με κάθε δυνατό τρόπο για όσους πλήττονται από το κούρεμα της ταρίφας και για όσο αυτό ισχύει. Πιθανές λύσεις:
α) μειωμένος ΕΝΦΙΑ
β) "κοινωνικό μέρισμα" από το πρωτογενές πλεόνασμα (αφού σε αυτό έχουμε συμβάλλει κι εμείς)
γ) απαλλαγή από την "εισφορά αλληλεγγύης" με την οποία επιβαρύνεται το ποσό που προέρχεται από το οικιακό φ/β σύστημα
δ) αναγνώριση των ετήσιων δαπανών (ασφαλιστήριο συμβόλαιο, συντήρηση, πιθανές ζημιές που δεν καλύπτονται από εγγύηση) και έκπτωσή τους από το φορολογητέο εισόδημα

2) Διαφοροποίηση στις κουρεμένες ταρίφες, με κριτήριο τη γεωγραφική περιοχή του κάθε φ/β συστήματος αφού οι αποδόσεις είναι διαφορετικές στη Βόρεια Ελλάδα σε σχέση με τη Νότια Ελλάδα. Επίσης αν πρόκειται για εγκαταστάσεις σε νησιά που δεν ανήκουν στο διασυνδεδεμένο δίκτυο, να υπάρξει μείωση του κουρέματος αφού η συνεισφορά των συγκεκριμένων οικιακών συστημάτων είναι ακόμη πιο σημαντική σε σχέση με τα υπόλοιπα. Επιπλέον επειδή οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις είναι μέχρι 5 KWp είχαν μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης σε σχέση με τα αντίστοιχα συστήματα των 10 KWp στην ηπειρωτική Ελλάδα.

3) Καθώς είναι σίγουρο οτι στο μέλλον (όχι τόσο μακρυνό) θα υπάρξουν:
α) δελεαστικές προτάσεις από τεχνολογικές λύσεις (π.χ. energy storage systems, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κλπ.) σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος της κιλοβατώρας, αρκετοί κάτοχοι οικιακών φ/β συστημάτων θα στραφούν προς την αυτοπαραγωγή.
β) ζημιές σε κάποια συστήματα με αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας τους (ενδεχομένως και από την μη κάλυψη από τις υποτυπώδεις εγγυήσεις που ισχύουν)
γ) μειωμένες παραγωγές λόγω γήρανσης των φ/β συστημάτων

η αναλογία των οικιακών φ/β συστημάτων στην όποια επιβάρυνση του λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ θα είναι διαρκώς μειούμενη.
Ας βρεθεί λοιπόν από τώρα κάποιο "κίνητρο" ώστε να παραμείνουν αυτά τα συστήματα ενεργά και στο μέλλον. Και το καλύτερο κίνητρο είναι να προβλεφθεί από τώρα σταδιακή αύξηση της ταρίφας τα επόμενα χρόνια.

Εύχομαι καλή επιτυχία στη συνάντηση με τον υφυπουργό.


Δαμιανός Τσίγκανος

ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ