ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΤΕΓΩΝ ΠΑΡΚΩΝ SUNWIND. Πατήστε στις φωτογραφίες για λεπτομέρειες και αναλυτική σας ενημέρωση.

Ποια τελικά είναι η πραγματική εγγύηση στα Φ/Β πλαίσια! Μύθοι και πραγματικότητα

28-01-2019 Ποια τελικά είναι η πραγματική εγγύηση στα Φ/Β πλαίσια! Μύθοι και πραγματικότητα

Tο 2018 η λέξη “repowering” εδραιώθηκε ως όρος στη φωτοβολταϊκά αγορά.

Με τη λέξη repowering οι εγκαταστάτες περιγράφουν την κατάσταση κατά την οποία αντικαθιστούν τα Φ/Β πλαίσια του πάρκου τους με καινούργια λόγω υπερβολικά μειωμένης απόδοσης ή μη λειτουργίας τους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών που προχώρησε σε repowering αγόρασε νέα Φ/Β πλαίσια και αυτό για 2 λόγους:

  • Η Φ/Β εταιρεία με τα παλαιά πανέλα απλά είχε κλείσε
  • Η Φ/Β εταιρεία δεν είχε κλείσει αλλά δεν τους αποζημίωσε γιατί είχε λήξη η εγγύηση προϊόντος χωρίς ωστόσο να έχει λήξει η εγγύηση απόδοσης.

Θα θέλαμε να σου ζητήσουμε να αφιερώσεις λίγα λεπτά προκειμένου να έχεις μια εικόνα για το τι τελικά γίνεται σήμερα με τις εγγυήσεις.  

Έχουν προκύψει κάποια ερωτήματα στον κλάδο μας.

Γιατί σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές Φ/Β πλαισίων επιλέγουν να εγγυηθούν  για το προϊόν τους μόνο 10 ή 12 χρόνια, τη στιγμή που για το ίδιο υλικό εγγυούνται ότι θα αποδίδει για 25 χρόνια;

Μπορεί δηλαδή κάποιος να εγγυάται για την απόδοση του Φ/Β του πλαισίου, χωρίς ωστόσο να εγγυάται για το ίδιο το προϊόν;

Πως μπορεί να γνωρίζει πως θα παράγει το Φ/Β πλαίσιο για 25 χρόνια τη στιγμή που δε μπορεί να εγγυηθεί για το προϊόν αυτό πάνω από 10-12 χρόνια;

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατασκευαστών Φ/Β πλαισίων παρέχουν εγγύηση προϊόντος από 10 έως 12 χρόνια στα πλαίσια τους ενώ η εγγύηση απόδοσης για τα ίδια Φ/Β πλαίσια είναι 25 έτη.

  • Ποια είναι η βαρύτητα της εγγύησης απόδοσης στα Φ/Β πλαίσια στην πράξη;
  • Μήπως η εγγύηση απόδοσης λήγει με την λήξη της εγγύησης προϊόντος;
  • Ποια είναι τελικά η εγγύηση που εξασφαλίζει πραγματικά τον επενδυτή, εάν χρειαστεί να κάνει χρήση της στο μέλλον;

Και τα ερωτήματα αυτά γίνονται εντονότερα διότι πλέον το 48% των προβλημάτων στα Φ/Β πάρκα στην Ευρώπη οφείλεται σε αστοχίες των Φ/Β πλαισίων (πηγή: TUV Rheinland .Quality Monitor)

Αν το δούμε στην πράξη, ένα Φ/Β πλαίσιο το οποίο είτε υπολειτουργεί, είτε δεν παράγει καθόλου  στο 13ο έτος, τι θα μπορούσε να ευθύνεται; Προφανώς ευθύνονται κάποια από τα υλικά του πλαισίου.

Για παράδειγμα εάν σε ένα πλαίσιο συμβεί αποκόλληση υλικών (delamination ) στο 13 έτος, τότε αδιαμφισβήτητα το πλαίσιο αυτό είναι τελείως άχρηστο. Παράλληλα είναι αδιαμφισβήτητο πως για την αστοχία αυτή ευθύνονται τα υλικά κατασκευής.

Οπότε πως εξασφαλίζονται οι επενδυτές στην περίπτωση αυτή;

Η απάντηση είναι απλή. Εάν η μειωμένη παραγωγή ή η μη λειτουργία του πλαισίου οφείλεται σε αστοχία υλικού, τότε δεν μπορεί να υπάρξει καμία απαίτηση από τον επενδυτή.

Συνεπώς δεν δύναται καμία αξίωση για αποζημίωση μετά το πέρας την εγγύησης προϊόντος.

Εδώ γεννιέται ένα δεύτερο ερώτημα.

Τελικά υπάρχει αιτία που να μη λειτουργεί το Φ/Β πλαίσιο μετά το πέρας της εγγύησης προϊόντος και να μην οφείλεται στην αστοχία κάποιου υλικού (product guarantee);

Ξεκάθαρα όχι. Το πάνελ δεν παράγει όταν κάποια από τα υλικά του έχουν αστοχήσει.

Σε εγγυήσεις οίκων παραγωγής Φ/Β βλέπουμε να συνδέουν την εγγύηση απόδοσης μόνο με την κυψέλη, εξαιρώντας υλικά όπως το γυαλί, το αλουμίνιο, το junxion box το EVA, τους κονέντορες κτλ. καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο πρακτικά αδύνατη την αξίωση αποζημίωσης για τον ιδιοκτήτη του Φ/Β πλαισίου.

Τελικά τι είναι η εγγύηση απόδοσης; Θα μπορούσε κανείς να πει με απλά λόγια πως είναι μια πρόγνωση για το πώς θα παράγει το Φ/Β πάνελ τα επόμενα 25 χρόνια, εφόσον λειτουργεί ή εφόσον τα υλικά που το αποτελούν λειτουργούν. Στην πράξη όλοι γνωρίζουν τι γίνεται μετά το πέρας της «εγγύησης προϊόντος».

Εάν θέλει ο επενδυτής να είναι πραγματικά εξασφαλισμένος για 25 χρόνια θα πρέπει να έχει εγγύηση προϊόντος 25 χρόνια.

Αλλιώς, η εγγύηση που λήγει πρώτη είναι και αυτή που τελικά μετράει!

Ποια τελικά είναι η πραγματική εγγύηση στα Φ/Β πλαίσια! Μύθοι και πραγματικότητα

ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ