ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΤΕΓΩΝ ΠΑΡΚΩΝ SUNWIND. Πατήστε στις φωτογραφίες για λεπτομέρειες και αναλυτική σας ενημέρωση.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΄΄ΣΤΕΓΗ΄ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΣΚΡΕΚΑ

07-04-2021 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΄΄ΣΤΕΓΗ΄ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΣΚΡΕΚΑ

Την Πέμπτη 1 Απριλίου συναντήθηκε το Προεδρείο του συνδέσμου ‘’ΣΤΕΓΗ’’ που εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Κύριο Μάριο Δράμαλη και τον Νομικό Σύμβουλο Θεσσαλονίκης του συνδέσμου Κύριο Φάνη Ουζουνίδη, με τον υπουργό περιβάλλοντος & ενέργειας Κύριο Κώστα Σκρέκα στο Υπουργείο, όπου του παραδώσαμε επιστολή με τις θέσεις μας.

‘’Αγαπητέ Κύριε Υπουργέ,

Κατ’ αρχάς να σας εκφράσουμε τις θερμότερες ευχές μας, για τα δύσκολα καθήκοντα σας και να ευχηθούμε καλή δουλειά και δύναμη και η ηγεσία του ΥΠΕΝ, να μπορέσει να αφουγκραστεί τα προβλήματα και να τα επιλύσει, όπως υποσχέθηκε και προεκλογικά και στον χώρο των Α.Π.Ε..

Ο σύνδεσμος ΣΤΕΓΗ, εκπροσωπεί επάξια όλο τον κλάδο μας παραγωγών , επενδυτών , μελετητών και κατασκευαστών οικιακών και κτιριακών στεγών ,αλλά και Αυτοπαραγωγών, μέσω ενεργειακού συμψηφισμού, στα οικιακά και κτιριακά φωτοβολταϊκά από το 2014 διότι θεωρούμε πως όλοι μαζί που ασχολούμαστε με την πράσινη ενέργεια μπορούμε και να λύσουμε τα προβλήματα και οι παραγωγοί αλλά και οι κατασκευαστές και μελετητές, διότι κοινός μας στόχος είναι η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην χώρα μας.

Εκπροσωπούμε όλους τους Έλληνες, που επενδύσαμε στον ελληνικό ήλιο στηριζόμενοι στις υποσχέσεις του ελληνικού κράτους ,με τις συμφωνημένες ταρίφες που μας υποσχέθηκαν.

Θεωρώ υποχρέωση μου θεσμικά ως Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Οικιακών Κτιριακών Φωτοβολταϊκών ‘’ΣΤΕΓΗ’’, με 100.000 μέλη μας πανελληνίως παραγωγούς και αυτό παραγωγούς , επενδυτές , κατασκευαστές , μηχανικούς μελετητές ,να σας ενημερώσω για τις αντιδράσεις των μελών μας. 

Τα μικρά Φ/Β στέγης μετά τις μειώσεις επιβαρύνονται και με εισφορά 6%, οριζόντια(4759/2020 – ΦΕΚ 245/Α/9-12-2020), το ίδιο, όπως και στα μεγάλα επιχειρηματικά πάρκα. Παράλληλα με την (Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/30971/1190/2020 -ΦΕΚ 1045/Β/26-3-2020 προσθήκη νέων κατηγοριών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε.), μειώνεται σε 6kW η μέγιστη ισχύς τους ,αντί για 10kW(Ειδικό Πρόγραμμα Στεγών 2009-2020). Οι αλλαγές αυτές καθιστούν οικονομικά ασύμφορες για τους ιδιοκτήτες την διατήρησή τους όσο και την εγκατάσταση νέων και δημιουργούν αρνητικό επενδυτικό κλίμα .

Τον περασμένο Μάιο με τον Ν. 4685/2020  το Υπουργείο φρόντισε να άρει τις αδικίες σε 1500 περίπου αγροτικά πάρκα των 100Kw ενώ για τα Φ/Β στέγης δεν υπήρξε καμιά μέριμνα. Έτσι σήμερα τα  αγροτικά πάρκα αμείβονται την παραγόμενη kWh περισσότερο από τα μικρά Φ/Β στέγης και αυτό δεν είναι κοινωνικά δίκαιο.

Στα τα νέα Φ/Β στέγης παρατηρούνται επίσης σοβαρά παράδοξα , όπως μια κιλοβατώρα (KWh) παραγόμενη από ένα Φ/Β στέγης εκτιμάται ότι έχει 20-30% μεγαλύτερη αξία από μια KWh παραγόμενη από μεγάλη επιχειρηματική ΑΠΕ (λόγω μικρότερων ενεργών απωλειών ισχύος στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, λόγω λιγότερων σε αριθμό καταστάσεων συμφόρησης ισχύος στις γραμμές μεταφοράς και διανομής, λόγω μικρότερων απαιτήσεων για εγκατάσταση δικτύων, λόγω μη αλλαγής χαρακτήρα δασικών και γεωργικών εκτάσεων, λόγω ενίσχυσης των μικρών νοικοκυριών με την επανακυκλοφορία-ανακύκλωση του χρήματος στην τοπική οικονομία μεταξύ άλλων και επίσης δίνοντας πράσινο χαρακτήρα σε μια κατοικία, δημιουργώντας και περιβαλλοντική συνείδηση στους πολίτες.

Στο πλαίσιο της Σταθερής Τιμής Αποζημίωσης (feed in tariff) η πρόσφατη μείωση της ισχύος στα 6kW καθιστά ασύμφορο το πρόγραμμα (ΦΕΚ 1045/Β/26-3-2020).Πρέπει να αυξηθεί (και όχι να μειωθεί) η μέγιστη ισχύ τουλάχιστον στα 10KW και στα 20kW, όπως και η αμοιβή ανά kWh αφού είμαστε και καταναλωτές και αγοράζουμε την όχι μόνο πράσινη ενέργεια κιλοβατώρα  με περίπου 0,15€/kWh.  

Ανάλογα στο πλαίσιο της Αυτοπαραγωγής με Ενεργειακό Συμψηφισμό (net metering) η πλεονάζουσα ενέργεια προσφέρεται δωρεάν στο δίκτυο – αντίθετα για τα αντίστοιχα αγροτικά πάρκα έχει προβλεφθεί αποζημίωση μέχρι και για το 75% της παραγωγής (Ν.4643/2019) και πρέπει να ληφθεί και αυτό υπόψιν για τους αυτοπαραγωγούς να υπάρχει ίδια μεταχείριση.

Τέλος αναμένουμε από το Υπουργείο κίνητρα μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την αποθήκευση ενέργειας σε οικιακούς παραγωγούς αλλά και αυτοπαραγωγούς.   

Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω , πως προσωπικά στήριξα και στηρίζω τόσο το αφήγημα του Πρωθυπουργού μας για την πράσινη ανάπτυξη ,όσο το δικό σας για την τεράστια δουλειά που κάνετε συνολικά στην ενέργεια , αλλά πρέπει να επισημάνω πως όλο το θετικό αφήγημα, θα έχουν ως αποτέλεσμα την δυσαρέσκειας μεγάλης μερίδας του κόσμου ,όχι μεγάλο επενδυτών, αλλά και των οικιακών και μικροεπενδυτών ,που αριθμούν σε εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου και ήδη έχουν υποστεί στο παρελθόν ένα κούρεμα τιμών, με το new deal, στις συμβάσεις τους μονομερώς και είδαν άλλη μια φορά να επιβαρύνονται και με εισφορά 6%, οριζόντια(4759/2020 – ΦΕΚ 245/Α/9-12-2020), το ίδιο, όπως και στα μεγάλα επιχειρηματικά πάρκα.’’

Ο Υπουργός παρέλαβε την επιστολή μας και τα αιτήματα μας και είπε πως θα τα εξετάσει τα αιτήματα μας και θα επανέλθει με προτάσεις του υπουργείου.  

Με εκτίμηση,

Δράμαλης Μάριος   ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ‘’ΣΤΕΓΗ’’                  

ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ