ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΤΕΓΩΝ ΠΑΡΚΩΝ SUNWIND. Πατήστε στις φωτογραφίες για λεπτομέρειες και αναλυτική σας ενημέρωση.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΕΓΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑ ΣΠΥΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

21-02-2017 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΕΓΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑ ΣΠΥΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Το Σάββατο στις 18 Φεβρουαρίου, από τις 11:00 έως και τις 14:00, στο Δημαρχείο Αμπελοκήπων, στο αμφιθέατρο «Αλέξης Μινωτής», με θέμα «Αντιμετωπίζοντας την Ενεργειακή Φτώχεια: Καταγραφή και προοπτικές επίλυσης του προβλήματος στη Θεσσαλονίκη» συμετείχε ο σύνδεσμος μας με πρόσκληση της ευρωβουλευτού και μας εκπροσώπησε ο Πρόεδρος μας Κος Δράμαλης Μάριος..

Το θέμα αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας, είναι ένα πρόβλημα που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά περισσότερο από ότι ίσως πολλοί γνωρίζουμε. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιάσω τα ευρήματα έρευνας που διεξήχθη για την πόλη μας τη Θεσσαλονίκη για το θέμα, καθώς και πιθανές λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος με πηγές χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, το πρόγραμμα Horizon2020 αλλά και ένα πιλοτικό έργο που  πετύχε η Κα Σπυράκη να χρηματοδοτηθεί απευθείας με ένα εκατομμύριο ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση με θέμα την Ενεργειακή Φτώχεια στη Μακρο-Περιφέρεια Ιονίου και Αδριατικής, στην οποία περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. 

Στην εκδήλωση  συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, όπως και  ο τομεάρχης για θέματα ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας αλλά και ο κ. Nicholas Jennett, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και επικεφαλής της ομάδας για τις επενδύσεις στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων,  η οποία υλοποιεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το Σχέδιο Γιούνκερ. Την εκδήλωση πλαισιώσαν εκπρόσωποι από τον ακαδημαϊκό, επιστημονικό, τραπεζικό αλλά και τον επιχειρηματικό κλάδο

Συγχαρητήρια στην ευρωβουλευτή μας Μαρία Σπυρακη για την καλή δουλειά της στα θεματα ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα κ στο πιλοτικό προγραμμα 1 εκατομμύριου ευρω που πήραμε απο κοινοτικά κονδύλια και να τονίσουμε πως παρουσία και του Κου Γκάρη π΄ρωην Προέδρου του ΛΑΓΗΕ ο μόνος που μπόρεσε και υπέβαλε ερώτηση ήταν ο Πρόεδρος μας όπου και ρώτησε πως μπορούν να γίνουν επενδύσεις στην χώρα μας απο την στιγμή που χιλιάδες πολίτες της οικιακοί παραγωγοί κουρέυτηκαν μονομερώς οι συμβάσεις τους αλλα και γιατί το πλεόνασμα απο το Net metering δεν πηγαίνει στους ενεργειακά αδύναμους συμπολίτες μας.

Επίσης παραδόθηκαν επιστολές μας και στην Κα Σπυράκη και στον Τομεάρχη ενεργειας Της ΝΔ Κο Κώστα Σκρέκα.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ           ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΚΟ ΚΩΣΤΑ ΣΚΡΕΚΑ


ΠΡΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ Ευρωβουλευτής ΝΔ, ΕΛΚ                                                  Θεσσαλονίκη 16.2.2017 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ν.Δ.

Θέμα: Θέσεις κλάδου για τον ενεργειακό συμψηφισμό και την ενεργειακή φτώχεια.

 

Αγαπητή Κα Σπυράκη ,

 

Με χαρά δέχθηκα την πρόσκληση σας στην ημερίδα για την ενεργειακή φτώχεια και θα ήθελα να σας ενημερώσω πως είμαι ήδη στην επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας για τις Α.Π.Ε. με τομεάρχη τον Κώστα Σκρέκα , όπου ήδη έχω στείλει τι απόψεις του κλάδου μας και την επιτυχία του συνδέσμου μας με την θεσμοθέτηση του Νetmeteringστην Ελλάδα επί υπουργίας τότε του Κυρίου Ασημάκη Παπαγεωργίου .

Ως ο μόνος πανελλήνιος σύνδεσμος που εκπροσωπεί τους αυτό παραγωγούς απόενεργειακό συμψηφισμό και ως ο σύνδεσμος που πέτυχε την εφαρμογή του στην Ελλάδα σας κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή Στο θέμα του Netmeteringκαι ενεργειακού συμψηφισμού

Επιδιώκουμε να πετύχουμε την συναίνεση της πολιτείας στην ανεξαρτητοποίηση του κλάδου των «Οικιακών – Κτιριακών  Φωτοβολταϊκών», ώστε να χαραχθεί μια νέα σταθερή και μακροπρόθεσμη πολιτική ανάπτυξης του κλάδου, προς όφελος της κοινωνίας και των χιλιάδων εργαζομένων στο χώρο μας και με την σωστή εφαρμογή του Netmeteringκαι του Virtualnetmetering.

Η παραγωγή ρεύματος μέσω Α.Π.Ε Φ/Β να παραμείνει σε όσο μεγαλύτερο βαθμό γίνεται προνόμιο του οικιακού καταναλωτή, του αγρότη, του κτηνοτρόφου, του μέσου Έλληνα επιχειρηματία και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έτσι, μόνο, τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες θα μεγιστοποιηθούν και με την εφαρμογή του Netmeteringδεν επιβαρύνεται ο λογαριασμός του ΛΑΓΗΕ.                                                                                      

Να προωθηθεί το netmeteringπου δεν επιβαρύνει καθόλου τον ΛΑΓΗΕ και είναι η μόνη θετική εξέλιξη στα τελευταία χρόνια του ΥΠΕΚΑ είναι η ψήφιση της αυτό παραγωγής και ο σύνδεσμος μας ΣΤΕΓΗ ζητά από τα υπουργεία ΠΕΚΑ και Ανάπτυξης να συνεργαστούν και να συνοδεύσουν το νέο μέτρο για ενεργειακό συμψηφισμό με επιχορήγηση της αγοράς και τοποθέτησης συστημάτων αυτό παραγωγής, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και επιχορήγηση από ΕΣΠΑ, που θα καθορίζεται με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια ως προς το ποσοστό επιδότησης καθώς και από χρηματοδοτικά εργαλεία από τον Τραπεζικό τομέα.

Ζητούμε επέκταση και σε εξ αποστάσεως εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών ( virtualnetmetering) για να λυθούν θέματα αγροτών ξενοδοχειακών μονάδων και επιχειρήσεων και Δήμων που δεν μπορούν να εγκαταστήσουν μονάδες σε όμορα χωράφια η εντός της ιδιοκτησίας τους , του μέτρου του netmeteringέχει ήδη τεθεί  σε εφαρμογή από τον ΔΕΔΔΗΕ που περιμένουμε τις αιτήσεις σε εφαρμογή του ΦΕΚ προς όφελος της πλειοψηφίας του κοινωνικού συνόλου και θα φέρει ανακούφιση σε χιλιάδες νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δήμους και περιφέρειες της χώρας μας αξιοποιώντας τον ελληνικό ήλιο για ιδία χρήση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και θέρμανσης ψύξης μέσω αντλιών θερμότητας αλλά και δωρεάν μετακινήσεων με χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων μελλοντικά.

Υπάρχει άμεσα η αναγκαιότητα συνέπειας και αξιοπιστίας του ελληνικού κράτους έναντι των επενδυτών πλέον και συναλλασσόμενων με το κράτος χωρίς εκπλήξεις και αλλαγές συμβάσεων και όρων με ένα σταθερό νομικό θεσμικό επενδυτικό πλαίσιο να δοθούν και περαιτέρω κίνητρα για επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ και χρηματοδότηση μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων , ούτως ώστε να είναι ελκυστικό και για τους ιδιώτες και για τους επιχειρηματίες το συνολικό πακέτο Φωτοβολταϊκών μέσω NETMETERINGσε συνδυασμό και με αντλίες θερμότητας ή και ηλεκτρικό αυτοκίνητο αργότερα να είναι μια λύση ελκυστική για τους Έλληνες επενδυτές ιδιώτες επιχειρηματίες αγρότες χωρίς νομοθετικά προβλήματα όπως πχ στους αγρότες με την γη υψηλής παραγωγικότητας και στους ιδιώτες να πλησιάζει η απόσβεση την επιθυμητή πενταετία και όχι 8-10 χρόνια μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την εγκατάσταση συστημάτων ενεργειακού συμψηφισμού netmeteringμε Φωτοβολταϊκά σε ιδιώτες επιχειρήσεις ξενοδοχεία αλλά και αγρότες και εξ αποστάσεως μέσω του virtualnetmeteringκαι επίσης να σας αναφέρω πως ο σύνδεσμος μας στρατηγικά συνεργάζεται με την ομάδα του PVNETMETERINGτου Α.Π.Θ.που εκπροσωπεί την Ελλάδα και έχουμε προτάσεις τεκμηριωμένες. 

Υπογραμμίζουμε ακόμα, τη σημασία μίας ειδικής καμπάνιας για τη σωστή αξιοποίηση του net-metering, καθώς η αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ με συμψηφισμό αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στην υπηρεσία των καταναλωτών για την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

Ο σύνδεσμος ΣΤΕΓΗ, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα του «net-metering» στην Ελλάδα, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα βήμα γόνιμου διάλογου και προβληματισμού ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς των Φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την αντικειμενική εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης και την αναζήτηση καλών πρακτικών και να καταλήξει σε συμπεράσματα αξιοποιήσιμα από αρμόδιους φορείς και την κυβέρνηση και υπουργεία για την χρηματοδότηση και επιδότηση του με κίνητρα για τους πολίτες και επιχειρηματίες και δημόσιο τομέα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Έχουμε την δυνατότητα ως Ελλάδα στην ηλιόλουστη χώρα μας η πολιτική ηγεσία να λάβει γενναίες αποφάσεις αυτονόμησης της πατρίδας μας με την άμεση εφαρμογή του Netmeteringχωρίς όριο ισχύος και για ιδιώτες και για επιχειρήσεις και για το ελληνικό Δημόσιο Δήμους Περιφέρειες με ελκυστικά προγράμματα χρηματοδότησης αλλά και επιδότησης από το ΕΣΠΑ για όλους τους Έλληνες καταναλωτές αλλά και ιδιώτες για την σταδιακή απεξάρτηση της χώρας μας από το πετρέλαιο το φυσικό αέριο και τα ορυκτά καύσιμα με έμφαση άμεσα στην παραγωγή ενέργειας από τις Α.Π.Ε. όπου η Ελλάδα μας και ηλιοφάνεια διαθέτει 350 ημέρες ετησίως αλλά και ανέμους και αποθέματα Βιομάζας.

 

Είναι απορίας άξιο γιατί η χώρα μας δεν έχει ήδη κάνει αυτή την στροφή στις Α.Π.Ε. την ώρα που η Γερμανία έχει αποφασίσει να κλείσει τα πυρηνικά εργοστάσια της επενδύει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από Α.Π.Ε. ενώ έχει το 1/10 της ηλιοφάνειας της χώρας μας.

 

Είναι καταστροφικό για τον τουρισμό μας να έχουμε και άλλα blackoutόπως της Σαντορίνης στα πανέμορφα νησιά μας που λειτουργούν με απαρχαιωμένους πετρελαιοκινητήρες μολύνοντας το περιβάλλον και να μην έχουν δια νόμου απαγορευτεί πλέον αφού και ακατάλληλοι τεχνικά είναι και απαρχαιωμένοι, μολύνουν το περιβάλλον ,πληρώνουμε τεράστια ποσά προστίμων για την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα την ώρα που μπορούμε να γεμίσουμε με φωτοβολταικά και άλλες μορφές ΑΠΕ τα νησιά μας και να έχουμε δωρεάν ενέργεια από τον ήλιο μας χωρίς καμία διακοπή ρεύματος ξανά με πολλές ανεξάρτητες παροχές διάσπαρτες που θα εξομαλύνουν και το φορτίο του δικτύου και με δωρεάν ψύξη και θέρμανση με αντλίες θερμότητας και δωρεάν μετακινήσεις των πολιτών με ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μηδενική ρύπανση του περιβάλλοντος καθιστώντας τα νησιά μας πρότυπα γαλάζια και πράσινα νησιά.

 

Αυτό είναι το μοντέλο ανάπτυξης που ο δικός μας σύνδεσμος έχει να προτείνει στην ΡΑΕ και στο ΥΠΕΚΑ χωρίς κανένα σημείο ρομαντισμού ή αεροβασίας αλλά με τεχνικά άμεσα εφαρμόσιμεςλύσεις και την σταδιακή απεξάρτηση μας άμεσα από τους υδρογονάνθρακες το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο , δίνοντας την δυνατότητα και στους πολίτες αυτής της χώρας και στις επιχειρήσεις να μπορέσουν να πουν πως η χώρα τους και η πολιτική της ηγεσία έπραξε το αυτονόητο για την χώρα πέρα από άλλα συμφέροντα που αντιλαμβανόμαστε πλήρως πως θα θιγούν με αυτή την στροφή της χώρας μας στις Α.Π.Ε. αλλά που είναι αυτονόητο πλέον πως πρέπει και είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει άμεσα και για την ενεργειακή μας αυτονομία αλλά και για το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενεών αφού ήδη η κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος έχει επιδεινωθεί τραγικά με 2 βαθμούς αύξηση της μεσοσταθμικής θερμοκρασίας του πλανήτη.

 

Ζητούμε λοιπόν της εφαρμογή του αυτονόητου άμεσα για το καλό των πολιτών και επιχειρήσεων αυτής της χώρας που έχει ενέργεια δοσμένη απλόχερα από την θέση της στον γεωπολιτικό χάρτη και πρέπει επιτέλους να την αξιοποιήσει και είναι οι Α.Π.Ε.

 

Στο θέμα της ενεργειακής φτώχειας μια πολύ απλή πρόταση μας είναι η περίσσεια του ρεύματος από το Netmeteringνα πηγαίνει με κριτήρια  στις αδύναμα κοινωνικά ομάδες και όχι στον λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ , τόσο απλά και περιεκτικά.

Ευχαριστώ,

Με εκτίμησηΔράμαλης Μάριος   ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ‘’ΣΤΕΓΗ’’ 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ