ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΤΕΓΩΝ ΠΑΡΚΩΝ SUNWIND. Πατήστε στις φωτογραφίες για λεπτομέρειες και αναλυτική σας ενημέρωση.

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό

20-03-2014 Επιστολή προς τον πρωθυπουργό

O  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΚΤΡΙΡΙΑΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΤΕΓΗ απέστειλε σήμερα στον πρωθυπουργό ζητώντας του προσωπική παρέμβαση και πρωτοβουλία για 45.000 ελληνικές οικογένειες και στο ΥΠΕΚΑ στον υπουργό αναπληρωτή και υφυπουργό επιστολή διαμαρτυρίας για το σχέδιο νόμου εξυγίανσης των ΑΠΕ την οποία κοινοποιήσαμε και στα δημοσιογραφικά ηλεκτρονικά έντυπα για να ενημερωθούν άπαντες για την κατάσταση των οικιακών φωτοβολταικών και να διορθωθούν οι εσφαλμένες εντυπώσεις.

ΖΗΤΟΥΜΕ

1. Την αναστολή των αποφάσεων νέας τιμολογιακής πολιτικής του Υφυπουργού Κου Ασημάκη Παπαγεωργίου και την απόσυρση τουνομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Ρυθμίσεις για την εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού του άρθρου 40 Ν.2773/1999 και λοιπές διατάξεις για τα οικιακά και την άμεση έναρξη διαλόγου με τη συμμετοχή μας για εύρεση λύσης βιώσιμης και αναπτυξιακής στο ζήτημα χωρίς να ακουμπήσουν την μικρομεσαία ελληνική οικογένεια που επένδυσε σε οικιακά φωτοβολταϊκα και η μετάβαση σε επιδοτούμενο σύστημα netmeteringκαι για την ελληνική οικογένεια και για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

2. Πολιτικός μας στόχος χωρίς καμία πολική μας ένταξη σε κανένα κόμμα είναι ο παραγόμενος από την ενέργεια των ΑΠΕ πλούτος στη χώρα μας, να μείνει στη χώρα, να μοιράζεται σε όσους περισσότερους γίνεται και όχι να περνάει στις τσέπες λίγων μεταφέροντάς τον στο εξωτερικό.

3. Τονίζουμε ότι μέσα στην κρίση και με καθημερινές μειώσεις των Οικογενειακών εισοδημάτων από διάφορες οριζόντιες και κάθετες περικοπές, η απόφαση του Υφυπουργού ακυρώνει την προσδοκία Δεκάδων χιλιάδων Οικογενειών για ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος τους μέσω παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας στην στέγη τους, μεταφέροντας αυτά τα εισοδήματα στις τσέπες λίγων και μη εχόντων σχέση με τις Α.Π.Ε., εισοδήματα που προέρχονται από την χρήση Α ‘ύλης (Ήλιος) που ανήκει σε όλους τους έλληνες.

4.Επιδιώκουμε να πετύχουμε την συναίνεση της πολιτείας στην ανεξαρτητοποίηση του κλάδου των «Οικιακών Φωτοβολταϊκών», ώστε να χαραχθεί μια νέα σταθερή και μακροπρόθεσμη πολιτική ανάπτυξης του κλάδου, προς όφελος της κοινωνίας και των χιλιάδων εργαζομένων στο χώρο μας και με την εφαρμογή του Netmetering.Συνεχίζουμε επίσημα και ανεπίσημα τις ενημερωτικές και διεκδικητικές επαφές μας με το σύνολο της Πολιτικής Ηγεσίας του Τόπου, με σκοπό την άσκηση πιέσεων προς την κυβέρνηση για την αλλαγή πολιτικής στον τομέα μας. Διαπιστώνουμε, συνεχώς, έλλειψη πραγματικής ενημέρωσης και μεροληπτική πληροφόρηση των πολιτικών και των πολιτών για τα ευεργετικά αποτελέσματα του κλάδου των «Οικιακών Φωτοβολταϊκών». Ετοιμάσαμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική θέσεων και εργαλείων υλοποίησης τους γα τον χώρο και ελπίζουμε, οργανωμένα και σταθερά, σύντομα να πετύχουμε διάλογο με την κυβέρνηση σε νέο πλαίσιο για τα «Οικιακά Φωτοβολταϊκά».

 

5.Παράλληλα εξαιρούν τα FastTruckκαι τα ΜWattτων «ξένων επενδυτών» ,αφού την ίδια ώρα που ακυρώνει την επαγγελματική απασχόληση δεκάδων χιλ. Νέων Ελλήνων και ακυρώνει την προσδοκία Δεκάδων χιλιάδων Ελληνικών Οικογενειών για μικρή στήριξη του Οικογενειακού προϋπολογισμού , το νέο σχέδιο νόμου προσπαθεί να αδειοδοτήσει νέα 200MWετησίως χωρίς κανένα σχέδιο χρηματοδότησης τους(20.000 οικιακά Φ/Β) επιβαρύνοντας και άλλο τον ΛΑΓΗΕ

Υπενθυμίζουμε λοιπόν ότι οι μεγάλες μονάδες Φ/Β:

  1. Δεν δημιουργούν σχεδόν ούτε μια θέση εργασίας κατά την λειτουργία τους (ούτε φύλακες δεν απασχολούνται!!!)
  2. Τα υλικά κατασκευής τους είναι κατά 95% εισαγόμενα
  3. Δεν δίνουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή εγκατάστασης.
  4. Δημιουργούν προβλήματα και ανισορροπίες στο Δίκτυο της Δ.Ε.Η.
  5. Τα κέρδη πηγαίνουν κατευθείαν στο εξωτερικό.

 

6.Η παραγωγή ρεύματος μέσω Α.Π.Ε Φ/Β να παραμείνει σε όσο μεγαλύτερο βαθμό γίνεται προνόμιο του οικιακού καταναλωτή, του αγρότη, του κτηνοτρόφου, του μέσου Έλληνα επιχειρηματία και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έτσι, μόνο, τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες θα μεγιστοποιηθούν και με την εφαρμογή του Netmeteringδεν επιβαρύνεται ο λογαριασμός του ΛΑΓΗΕ.

7.Να αρθούν οι στρεβλώσεις στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ. Το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) πρώην Α.Π.Ε. δεν μπορεί να επιδοτεί ένα ορυκτό καύσιμο κατά 60% (μελέτη του ΙΟΒΕ).

8.Να μην δοθεί ούτε 1MWχωρίς αιτιολογημένη τεκμηριωμένη αποπληρωμή του ενώ υπάρχει απλήρωτο ποσό 1δις προς τους παραγωγούς.

9.Η τιμή των οικιακών να επαναπροσδιορισθεί μέσα από διάλογο με τους ενδιαφερόμενους , λαμβάνοντας υπόψη

(1ον) το υψηλό κόστος δανεισμού,

(2ον) την πληρωμή ΦΠΑ στο κόστος κατασκευής ,

(3ον) κοινωνικά κριτήρια

(4ον) το κλίμα επιχειρηματικότητας της Χώρας μας

(5ον) Την διαφορά απόδοσης λόγω άλλης κατασκευής των οικιακών Φωτοβολταϊκών από τα Φωτοβολταϊκά εδάφους

10.Αντιθέτως να προωθηθεί το netmeteringΠου δεν επιβαρύνει καθόλου τον ΛΑΓΗΕ και είναι η μόνη θετική εξέλιξη στα τελευταία χρόνια του ΠΕΚΑ που είναι η ψήφιση της αυτοπαραγωγής και ο σύνδεσμος μας ΣΤΕΓΗ ζητά από τα υπουργεία ΠΕΚΑ και Ανάπτυξης να συνεργαστούν και να συνοδεύσουν το νέο μέτρο για ενεργειακό συμψηφισμό με επιχορήγηση της αγοράς και τοποθέτησης συστημάτων αυτοπαραγωγής, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και επιχορήγηση από ΕΣΠΑ, που θα καθορίζεται με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια ως προς το ποσοστό επιδότησης.

Μέτρο που θέλουμε να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή προς όφελος της πλειοψηφίας του κοινωνικού συνόλου και θα φέρει ανακούφιση σε χιλιάδες νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και μικρές επιχειρήσεις αξιοποιώντας τον ελληνικό ήλιο για ιδία χρήση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και θέρμανσης ψύξης μέσω αντλιών θερμότητας αλλά και δωρεάν μετακινήσεων με χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων μελλοντικά.

11. Για την ομαλοποίηση της αγοράς η πιθανή αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), προκειμένου να είναι βιώσιμες οι ΑΠΕ ,δεν υπερβαίνει το 1 ευρώ/ανά καταναλωτή το μήνα ,αρκεί αυτό εντέχνως να μην περιλαμβάνει επιδοτήσεις ορυκτών η Εισαγομένων καυσίμων [Φυσικό αέριο]. Οι Α.Π.Ε. οικιακών , δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας ( 25 - 30.000 απασχολούμενοι] και αναπτυξιακή πορεία στη χώρα, αρκεί να μην χρηματοδοτούν την εισαγωγή Φυσικού Αερίου.

Κλείνοντας παρακαλούμε τον έλληνα πρωθυπουργό Κο Αντώνη Σαμαρά να επαλειφθεί προσωπικά του θέματος να δώσει ο ίδιος λύση στις 45.000 ελληνικές μικρομεσαίες οικογένειες που επένδυσαν στον ελληνικό ήλιο μέσω του ειδικού προγράμματος Ανάπτυξης Φ/Β Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις για συστήματα ισχύος ≤ 10 kWp στο Δίκτυο ΧΤ που το ΥΠΕΚΑ έφερε στην χώρα μας και ο ελληνικός λαός το αγκάλιασε το πίστεψε και επένδυσε με τις οικονομίες του και παίρνοντας δάνεια και να μην επιτρέψει άλλη μια κατάφορη αδικία εις βάρος της ελληνικής οικογένειας και του εισοδήματος της.

Με εκτίμηση

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ‘’ΣΤΕΓΗ’’

Δράμαλης Μάριος 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ